فهرست مطالب

مجله سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 32، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/11
  • تعداد عناوین: 49
|
  • مرضیه ملکیها، سید ضیاءالدین علیانسب* صفحات 1-10
    هدف

    نشاط یکی از انواع هیجان های مثبت است که دارای کارکردهای متعددی در زندگی انسان در ابعاد مختلف است. نشاط معنوی یکی از انواع نشاط است که در دهه های اخیر و با توجه به افزایش توجه به بعد معنویت در زندگی مورد توجه محققان قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نشاط معنوی بر مبنای سلامت معنوی، تامل بر پروژه ی زندگی و رشد مسیرشغلی در دانشجویان انجام شد. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش عبارت بود از کلیه ی دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی در دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 1400-1401 بود. از این جامعه تعداد 360 نفر از دانشجویان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای    انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه ویژگی های دموگرافیک، مقیاس نشاط معنوی (چیریان و افروز، 1395)، پرسشنامه سلامت معنوی (دلمن و فری، 2004)، پرسشنامه تامل بر پروژه ی زندگی (دای فابیو و همکاران، 2019) و پرسشنامه رشد مسیرشغلی (کرید و پتون، 2004) بود. داده ها با استفاده از محاسبه شاخص های آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون به شیوه گام به گام) تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که بین نشاط معنوی، سلامت معنوی، تامل بر پروژه ی زندگی و رشد مسیر شغلی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که سلامت معنوی، تامل بر پروژه ی زندگی و رشد مسیرشغلی در مجموع 40 درصد از واریانس نشاط معنوی را تبیین می کنند (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که سلامت معنوی، تامل بر پروژه ی زندگی و رشد مسیرشغلی پیش بینی کننده ی نشاط معنوی می باشند.

    کلیدواژگان: نشاط معنوی، سلامت معنوی، تامل پذیری، تامل بر پروژه ی زندگی، رشد مسیرشغلی
  • محدثه رضایی فرح آبادی*، ابراهیم نعیمی، آتوسا کلانتر هرمزی صفحات 11-21
    هدف

    سرطان، بیماری صعب العلاجی است که آگاهی از آن اضطرابی عمیق در بیماران مبتلا ایجاد می کند و امید به زندگی آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. باتوجه به اینکه فرهنگ غالب در جامعه ایران از اسلام نشات می گیرد از این رو هدف پژوهش مطالعه عواملی است که در سایه سبک زندگی اسلامی موجب امید به زندگی در بیماران مبتلا به سرطان می شود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش کیفی و با روش پدیدارشناسی انجام گرفته است. داده ها از طریق مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار یافته با 18 نفر از بیماران مبتلا به سرطان شهر تهران با روش نمونه گیری هدفمند، جمع آوری گردید و سپس از طریق روش تحلیل مضمون نسبت به تحلیل داده ها اقدامات لازم به عمل آمد.

    یافته ها

    نگرش مثبت، ایمان به خداوند، خانواده و ارتباطات اجتماعی، مضامین مشترک دو گروه در باب متغیر امید به زندگی هستند که این اشتراکات را می توان به دلیل حضور در جامعه یکسان و تحت تاثیر آموزش های یکسان بودن دانست.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق خبر از نقش اساسی و تاثیرگذار باورهای اعتقادی، خانواده و مثبت اندیشی در افزایش امید به زندگی بیماران مبتلا به سرطان می دهند.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، سبک زندگی اسلامی، سرطان
  • عاصم اسماعیلی*، معصومه اسمعیلی، نفیسه حسینی بیوکی صفحات 22-32
    هدف

    گسترش فناوری در عصر حاضر موجب مسایل و مشکلات جدیدی شده است که یکی از آن  ها دسترسی هر چه بیشتر و راحت  تر افراد  جامعه به محتواهای جنسی از جمله پورنوگرافی است. هدف پژوهش حاضر، پیش  بینی تمایزی اعتیاد به پورنوگرافی بر اساس متغیرهای دینداری و ناهمخوانی اخلاقی مردان شهر تهران بود.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه پژوهش شامل مردان 18 سال به بالای شهر تهران در سال 1400-1399 بود. تعداد 200 نفر به روش نمونه  گیری داوطلبانه به  عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به  منظور گردآوری داده ها از مقیاس های استفاده مشکل  ساز از پورنوگرافی، دینداری تجربی مسلمانان و ناهمخوانی اخلاقی با پورنوگرافی استفاده شد. همچنین برای تحلیل داده  ها از روش تحلیل تمیز و نرم  افزار SPSS استفاده شده است.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد که دینداری و ناهمخوانی اخلاقی قادر به پیش  بینی عضویت گروهی پسران و مردان دارای اعتیاد به پورنوگرافی و بدون اعتیاد به پورنوگرافی هستند (01/0>P).

    نتیجه گیری:

     با کاهش پیدا کردن دینداری و ناهمخوانی اخلاقی افراد، میزان استفاده آن  ها از  محتواهای شهوانی از جمله پورنوگرافی افزایش پیدا خواهد کرد که در نتیجه این دو متغیر از قابلیت خوبی برای پیش  بینی اعتیاد به پورنوگرافی برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: اعتیاد، پورنوگرافی، دینداری، ناهمخوانی اخلاقی، پیش بینی تمایز
  • مهیار خانی مقدم* صفحات 33-44
    هدف

    از مهمترین چالش های اجتماعی، حفظ قوام خانواده بوده و در این میان، نقش روابط جنسی میان همسران، مبنایی است. با توجه به آسیب های متعددی که با تغییر سبک زندگی در حوزه مذکور پدیدار شده، پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این پرسش هاست که برجسته ترین ارکان نظام اخلاق جنسی در اسلام چیست؟ برمبنای آن، برجسته ترین راهکارهای افزایش رضامندی جنسی همسران چیست؟

    مواد و روش ها

    پژوهش به روش کتابخانه ای-استنادی و تحلیل بصورت توصیفی-تحلیلی صورت پذیرفت.

    یافته ها

    می توان از سه رکن «حکمت»، «هدایت» و «رضایت» به عنوان ارکان نظام اخلاق جنسی اسلام نام برد که دارای اصولی مانند «رعایت حریم ها»، «گرایش به جنس مکمل» و «تداوم نسل انسان» هستند. با رصد فراوانی تاکید آموزه های دینی بر بایسته های رضامندی جنسی همسران و عنایت بر چالش های جامعه، چهار راهکار «حفظ حجاب»، «حفظ نگاه»، «غیرتمندی» و «توجه متقابل بر غرایز همسر» برجسته تر است.

    نتیجه گیری

    سه راهکار «حفظ حجاب»، «حفظ نگاه» و «غیرتمندی» به عنوان لازم و ملزوم یکدیگر و برآمده از رکن «رضایت الهی»، می تواند همسران را از مخاطرات روحی و جسمی و گرایش های نامشروع، مصون  دارد. راهکار «توجه متقابل همسران به نیازهای عاطفی و جسمی یکدیگر» نیز از رکن«هدایت الهی» منشاء می گیرد؛ با توجه به تفاوت مرد و زن در تحریک و ارضای غریزه جنسی، باید هر یک از آن دو،  تمایلات جنسی فرد مقابل را در نظر گیرند تا رضامندی جنسی افزایش یابد. در ترویج بیش از پیش این راهکارها در سطح جامعه و پیشگیری از آسیب های مرتبط، سه عامل«معرفت»، «رعایت»و «نظارت» و مشارکت نهادها و ابزارهای مرتبط، قابل اعتنایند.

    کلیدواژگان: اخلاق جنسی، رضامندی جنسی، همسران، قرآن، روایات
  • غلامرضا تاج بخش*، برزین احمدی صفحات 45-57
    هدف

    سبک زندگی الگویی چندجانبه است و سلامت در آن نقش محوری دارد. نوعی از وجوه سبک زندگی سلامت محور وجود دارد که به الگوی ورزشی اشاره می کندکه جنبه تاکید بر بعد سلامت محور در آن بیشتر است. سبک زندگی سلامت محور شامل ابعاد مختلفی از زندگی اشخاص می باشد و نه تنها سلامت فردی را تحت تاثیر قرار می دهد بلکه بر سلامت عمومی نیز تاثیرگذار است. هدف اصلی این پژوهش بررسی جامعه شناختی عوامل تعیین کننده سبک زندگی سلامت محور  در بین جوانان 35-18  سال شهر همدان می باشد.  اهداف  فرعی عبارتند از: 1- بررسی وضعیت سبک زندگی سلامت محور جوانان شهر همدان 2- بررسی عوامل تعیین کننده سبک زندگی سلامت محور جوانان شهر همدان. در این پژوهش نظریه-های مختلف ازدیدگاه نظریه پردازان در رابطه با تبیین موضوع مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    این تحقیق با روش پیمایشی و با استفاده از تکنیک پرسش نامه انجام گرفت. بر اساس فرمول کوکران تعداد 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای مورد استفاده قرار گرفت. پس از جمع آوری داده ها، اطلاعات به دست آمده به وسیله نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی، رگرسیون و تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های توصیفی پژوهش نشان می دهد که حدود نیمی از پاسخگویان وضعیت سبک زندگی سلامت محورشان در سطح متوسط است. یافته های نتایج تبیینی نشان می دهد میزان همبستگی متغیرهای مستقل و وابسته 54/0 است و متغیر الگوی ورزشی با 67/0 تاثیر بیشتری بر روی سبک زندگی سلامت محور دارد. بر حسب یافته های تحلیلی حاصل از رگرسیون چند متغیره، به ترتیب متغیر مستقل سرمایه اجتماعی 44/0، مصرف فرهنگی 41/0 ، پایگاه اجتماعی و اقتصادی 32/0 بر سبک زندگی سلامت محور تاثیر می گذارند.

    نتیجه گیری

    سبک زندگی سلامت محور با تاکید بر نقش ورزش در سلامت جسمی و روانی افراد اهمیت شایانی دارد. چراکه اهمیت به سلامت جسمانی و روانی، اهداف سبک زندگی و مناسبات اجتماعی را تحت شعاع خود قرار می دهد و این عوامل بر فضای رفتارهای مبتنی بر زندگی سالم تاثیر می گذارند.

    کلیدواژگان: الگوی ورزشی، جوانان، سبک زندگی، سلامت محور، سرمایه اجتماعی
  • موسی جاودان*، نسیبه پوردادخدایی، عبدالله فروزانفر صفحات 58-67
    هدف

    تجارب، آینده نگری، سبک زندگی و خودمهارگری نوجوانان در چگونگی مواجهه ی وی با چالش های زندگی نقش بسزایی دارد. لذا، این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین آینده نگری، سبک زندگی اسلامی و خودمهارگری با هویت دینی نوجوانان انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه  شهرستان رودان درسال تحصیلی99-98  تشکی می دادند. جامعه آماری 200 نفر از دانش آموزان (100نفر دختر و 100 نفر پسر) بودند که به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های آینده نگری، سبک زندگی اسلامی، خودمهارگری و هویت دینی استفاده شد. بعد از جمع آوری داده ها، نمرات با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین آینده نگری، سبک زندگی اسلامی و خودمهارگری با هویت دینی نوجوانان رابطه معنی داری وجود دارد .(R = 0/62) نتایج نشان داد که آینده نگری، سبک زندگی اسلامی و خودمهارگری پیش بینی کننده مناسبی برای هویت دینی را در نوجوانان هستند. (p ≤ 0.01) خودمهارگری, (β =0/56) سبک زندگی اسلامی (β =0/15) و آینده نگری (β =0/54) توانستند هویت دینی را در نوجوانان پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد آینده نگری، خودمهارگری و سبک زندگی اسلامی نقش سازنده و موثری در تعیین هویت دینی نوجوانان، مواجهه مثبت با چالش ها، تصویر مثبتی از خویشتن و بهبود کیفیت زندگی در دوره نوجوانی دارند.

    کلیدواژگان: آینده نگری، خودمهارگری، سبک زندگی اسلامی، هویت دینی
  • رمضان صولتی اناقیزی، شهنام ابوالقاسمی*، عبدالحسن فرهنگی صفحات 68-78
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش خود تنظیمی هیجانی بر خودکنترلی و شفقت بر خود است.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهر رشت در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. از میان جامعه آماری با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و براساس نمره پرسشنامه ، پرسشنامه خودکنترلی (تانجی و همکاران، 2004)، و پرسشنامه شفقت خود (نف، 2003) در پیش آزمون، 45 دانش آموز که دارای ملاک های ورود و خروج بودند نمونه آماری را تشکیل دادند. این 45 نفر به طور تصادفی در 3 گروه 15 نفره (2 گروه آزمایش و یک گروه کنترل) گزینش شدند که برای گروه آزمایشی (A)، آموزش شفقت به خود و برای گروه دوم (گروه آزمایشی B)، آموزش خودتنظیمی هیجانی را دریافت کردند و گروه کنترل (C) در لیست انتظار قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. داده ها به کمک نرم افزار spss-22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش خود تنظیمی هیجانی به طور معناداری برخودکنترلی و شفقت بر خود تاثیر مثبت دارد.

    نتیجه گیری

    بنابرین یادگیری و به کارگیری فنون به کار برده شده در این پروتکل درمانی موجب میشود که افراد به طور بالقوه بتوانند با زمان حال حاضر ارتباط برقرار کنند و رفتار خود را طوری تغییر دهند که یک زندگی ارزشمند را برای خود حفظ کنند.

    کلیدواژگان: خودکنترلی، شفقت بر خود، خود تنظیمی، کیفیت زندگی، سلامت روان
  • ندا خداشناس فیروزآبادی*، رضا دنیوی، حسین باقری صفحات 79-91
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش تغییر سازه های شخصی بر کمال گرایی و ناگویی هیجانی در دانشجویان دانشکده فنی دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری و تحلیل داده ها، نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون_ پس آزمون با گروه کنترل و از نظر موقعیت، میدانی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه دانشجویان دانشکده فنی دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب بوده است که تعداد آن ها برابر 20145 نفر بوده که از این تعداد،30 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش شامل دو پرسشنامه استاندارد کمال گرایی هویت و فلت (1991) و پرسشنامه ناگویی هیجانی تورنتو (1994)، بوده است. جلسات فراشناخت درمانی براساس پروتکل تغییر سازه های شناختی مبتنی بر نظریه تعادل در اسلام در هشت جلسه انجام شده است.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش تغییر سازه های شخصی بر کمال گرایی و ناگویی هیجانی در دانشجویان تاثیر داشته است. همچنین نتایج نشان داد که آموزش تغییر سازه های شخصی بر مولفه های کمال گرایی در دانشجویان تاثیر داشته است.

    نتیجه گیری:

     علاوه بر این، نتایج نشان داد که آموزش تغییر سازه های شخصی بر مولفه های ناگویی هیجانی در دانشجویان نیز تاثیر داشته است. از این رو مراکز آموزشی، مشاوره و تربیتی میتوانند از این روش استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: سازه های شخصی، کمال گرایی، ناگوییهیجانی، تعادل
  • زهرا فروزنده شهرکی*، بهزاد صابری، مریم امیدی، ابوالقاسم شریفی صفحات 92-98
    هدف

    در آموزه های اسلام، نماز از واجبات بسیار بااهمیت بوده و جایگزینی ندارد واز آنجایی که رشد سریع مفهوم معنویت در محیط دانشگاهی ضروری است، پژوهش حاضر با هدف بررسی حضور و عوامل موثر بر شرکت دانشجویان در نماز جماعت انجام شد تا ضمن تبیین وضعیت موجود و عوامل تاثیرگذار بر آن، نسبت به رفع موانع و رونق بخشیدن بیشتر به این فریضه الهی برنامه ریزی صورت پذیرد.

    مواد و روش ها

    پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضربر روی 168 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد درسال 1400 انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته  28 سوالی شامل: ویژگی های دموگرافیک و عوامل اثرگذار بر شرکت در نماز جماعت جمع آوری گردید پس از تکمیل پرسشنامه ها، داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر از بین مولفه های انگیزشی حضور در نماز جماعت مولفه امام جماعت و رفتار او در دانشگاه بیشترین و کلاس معارف اسلامی و تاکید استادان معارف کمترین میانگین نمره را به خود اختصاص دادند. همچنین در بین مولفه های بازدارنده طولانی شدن نماز جماعت بیشترین و قصور خانواده کمترین میانگین نمره را به خود اختصاص دادند. بین عوامل انگیزشی و حضور در نماز جماعت ارتباط آماری معناداری مشاهده نگردید درحالیکه در بین عوامل بازدارنده حضور در نماز جماعت طولانی شدن نماز جماعت، تصور اینکه شرکت در نماز جماعت نوعی ریاکاری است، عدم وجود جاذبه لازم در فضای اقامه نماز جماعت و گرایش به خواندن نماز به صورت فرادی با میزان حضور در نماز جماعت ارتباط آماری معناداری داشت (P<0.05).   

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج مطالعه حاضر تدریس و اختصاص واحد درسی احکام نماز و بیان فضیلت و آثار و برکات نماز جماعت در قالب درس معارف اسلامی، پرهیز از طولانی شدن نماز جماعت و ایجاد فضای بانشاط و جذاب در مکان برگزاری نماز در ترغیب دانشجویان به انجام این فریضه الهی اثرگذار بوده و مسیولان فرهنگی دانشگاه می توانند با برنامه ریزی بهتر، زمینه حضورحداکثری دانشجویان در نماز جماعت را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: دانشجویان، نماز جماعت، میزان حضور
  • هوشنگ گراوند*، سعیده سبزیان صفحات 99-109
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف نقش واسطه ای سلامت معنوی در رابطه بین سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت و پریشانی روان شناختی در دوره شیوع ویروس کرونا صورت پذیرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه ی این پژوهش شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی مرکز آموزش عالی پلدختر در سال تحصیلی 400-1399 بود. حجم نمونه آماری بر اساس قاعده سرانگشتی کلاین برابر 230 نفر تعیین شد که به روش نمونه گیری در دسترس و با پرسشنامه آنلاین انجام شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت (HPLP)، مقیاس پریشانی روان شناختی کسلر (KPDS-10) و مقیاس سلامت معنوی (SWBS) بود. تحلیل داده ها به روش آماری مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS-22 و AMOS-24 انجام شد و برای بررسی نقش واسطه ای متغیرها از آزمون بوت استراپ استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت و سلامت معنوی اثر منفی مستقیم بر پریشانی روان شناختی دانشجویان دارند. همچنین نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که سلامت معنوی در رابطه ی بین سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت و پریشانی روان شناختی نقش میانجی دارد.

    نتیجه گیری:

     نتایج این پژوهش گویای آنست که سلامت معنوی می تواند به عنوان یک عامل میانجی در رابطه ی بین سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت و پریشانی روان شناختی عمل کند، لذا باید به عنوان سنگ بنایی جهت حفظ تندرستی افراد مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت، سلامت معنوی، پریشانی روان شناختی
  • سعیده بابازاده، سید محمدجعفر حایری، اردلان شریعت* صفحات 110-116
    هدف

    توانبخشی از راه دور یکی از کاربردهای جدید فناوری در خدمات توانبخشی است. این روش با کاهش نیاز به مراجعه حضوری منجر به صرفه جویی در وقت و هزینه مراجعه کنندگان می شود. آشنایی و رعایت اصول اخلاقی در این نوع توانبخشی از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اصول مهم اخلاقی در حوزه توانبخشی از راه دور می باشد.

    مواد و روش ها

    جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی Science Direct, PubMed, Cochrane Library, SID انجام شد. کلید واژه ها شامل اخلاق، توانبخشی از راه دور، پزشکی از راه دور، تله مدیسین، سلامت از راه دور، Telerehabilitation, Telemedicine, Telehealth, eHealth, Ethics  بودند.

    یافته ها

    از جمله مهمترین موضوعات اخلاقی که باید در حوزه ی توانبخشی از راه دور مورد توجه قرار گیرد شامل رازداری وعدم فاش شدن اسرار مراجعه کننده، حفظ حریم خصوصی وی ،تعهد حرفه ای و مسیولیت جبران ضرر احتمالی از سوی درمانگر/ مرکز درمانی می باشد.

    نتیجه گیری

    ارایه خدمات توانبخشی از راه دور باید به گونه ای باشد که تمام انتظارات توانبخشی چهره به چهره را برآورده نماید. فقدان استانداردهای بین المللی در زمینه اخلاق در توانبخشی از راه دور یکی از موانع اصلی استفاده گسترده از این روش می باشد. به منظور استفاده موثر و صحیح از این روش، اصول اخلاقی در این حوزه باید به وضوح تعریف شده و سیستم های توانبخشی از راه دور باید دارای ویژگی های خاص مطابق با اصول اخلاقی باشند.

    کلیدواژگان: اخلاق، توانبخشی از راه دور، تله مدیسین
  • فاطمه زارعی، عباس قلتاش*، علی اصغر ماشین چی صفحات 117-129
    هدف

    هدف از تحقیق حاضر طراحی و اعتبار بخشی الگوی برنامه درسی سبک زندگی ایرانی اسلامی دوره متوسطه نظام آموزشی کشور بود.

    مواد و روش ها

    نوع روش تحقیق، ترکیبی بود؛ که در بخش کیفی با استفاده از مصاحبه و بررسی مستندات و در بخش کمی از روش توصیفی پیمایشی استفاده شد. در بخش کیفی مشارکت کنندگان در پژوهش شامل 12 نفر از متخصصان و خبرگان حوزه تعلیم و تربیت و اساتید دانشگاه بود و در بخش کمی تعداد 140 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه شرکت داشتند. شیوه تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی براساس تحلیل مضامین در نرم افزار «مکس کیودا» و در بخش کمی براساس الگوی معادلات ساختاری نرم افزار اسمارت پی ال اس و همچنین نرم افزار اس.پی.اس.اس بود.

    یافته ها

    در ارتباط با تحلیل مولفه های سبک زندگی ایرانی اسلامی 110 مضمون در قالب 10 مولفه شامل شامل تفکر و خلاقیت (4 مفهوم)، مسانل سلامت و بهداشت (5 مفهوم)، مسانل اقتصادی (4 مفهوم)، مسایل دفاعی و امنیتی (4 مفهوم)، مسایل اجتماعی و جامعه شناختی(7 مفهوم)، مسایل اعتقادی و دینی (10 مفهوم)، مسایل فرهنگی و هنری (6 مفهوم)، مسایل علمی و آموزشی (7 مفهوم)، مسایل روانشناختی (4مفهوم) معرفی شد. در نهایت در جهت اعتبار سنجی این الگو نتایج شاخص استون-گیسر  نشان داد که شاخص برای مولفه های مالی و اقتصادی، اخلاق، خانواده و سبک زندگی ایرانی اسلامی از تخمین قوی تری نسبت به سایر مولفه ها برخوردار می باشد که مقادیر مثبت این شاخص نشان دهنده کیفیت مناسب مدل اندازه گیری انعکاسی است.

    نتیجه کیری:

     با تطبیق نتایج با شاخصهای برازش مدل به این نتیجه می رسیم که تمامی مدل هایی که از مولفه های متغیرهای سبک زندگی ایرانی اسلامی بدست آمده است، قابل قبول می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، سبک زندگی، سبک زندگی ایرانی اسلامی، آموزش متوسطه، نظام آموزشی کشور
  • فاطمه حاجی اکبری*، سید مهدی رحمتی صفحات 130-137
    هدف

    خانواده، از منظر اسلام، دارای جایگاه و قداست ویژه‏ای است که قابل مقایسه با هیچ نهاد دیگری نیست. اهمیت تامین و ارتقای سلامت روان و جسم اعضای خانواده، ارزش‏گذاری معنوی بر پیوند خانوادگی، زمینه‏سازی برای تقویت و تحکیم این پیوند و پیشگیری از آسیب پذیری و فروپاشی آن، از راه وضع گزاره های توصیه محور و بازدارنده، اساس حکمت قداستی است که در جهان بینی توحیدی اسلام به خانواده بخشیده شده و حوزه مطالعاتی گسترده ای را شامل می شود.

    مواد و روش ها

    پژوهه ی کتابخانه ای حاضر را بر آن است تا با دسته بندی آیات و روایاتی که درخصوص تعریف و آثار حسن ظن بیان شده اند، به شیوه ی توصیفی-تحلیلی، مسیله همبستگی مثبت میان حسن ظن و بهبود سلامت در آموزه های ثقلین را دنبال نماید. روش جمع آوری اطلاعات بر اساس ابراز کتابخانه ای و در منابع تفسیری و روایی موجود است.

    یافته ها:

     یافته های تحقیق نشان از همبستگی و تاثیر مثبت حسن ظن بر بهبود سلامت نهاد خانواده از منظر اسلام دارد.

    نتیجه گیری: 

    ظن مفهومی گسترده در ادبیات دین اسلام است و تنها نوعی از آن که زمینه تعامل اجتماعی صحیح و پایدار را بر هم می زند و با عنوان «سوء ظن» شناخته می شود، نکوهیده است. سوی دیگر این مفهوم، «حسن ظن» است. همان پاک ذهنی و نیک اندیشی، که عامل شکوفایی روابط انسانی بوده و سرمایه ای اجتماعی تلقی می شود. آن طور که پایندی بدان در تمامی نهادهای اجتماعی و به صورت ویژه در نهاد خانواده، زمینه ساز بهبود سلامتی اعضا و رشد ایشان می شود.

    کلیدواژگان: سلامت، حسن ظن، همبستگی، اسلام، خانواده
  • رویا موسایی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، فریبرز باقری صفحات 138-148
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین بسته آموزشی رشد محور ویژه بزرگسالان 35 تا 45 سال انجام شد. 

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر به روش کیفی از نوع تحلیل کیفی متن به روش قراردادی صورت گرفت جامعه پژوهشی شامل کتب و مقالات تخصصی فارسی و انگلیسی در دسترس در حوزه رشد و آموزش بزرگسالان در 20 سال اخیر می باشد. جهت گردآوری اطلاعات در مرحله اول پژوهش جستجوی مقالات در پایگاه های magiran, Noormags Eric,  scopos, Elsevier، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، ایران داک، علم نت صورت گرفت.  واحد نمونه گیری در پژوهش حاضر شامل تمامی لغات و مضامینی است که در حوزه آموزش بزرگسالان، آموزش های شناختی - عاطفی و اجتماعی، آموزش رشد محور، نیازهای آموزشی بزرگسالان، و... بود. متون جمع آوری شده با روش تحلیل مضمون، کدگذاری شدند. مضامین اصلی به دست آمده شامل: کشف خود و تحقق آن در زندگی، اتخاذ جهان بینی جدید، بازسازی زندگی، معنابخشی به زندگی، مدیریت مساله ها، نقش گروه دریادگیری بزرگسال و حفظ عاملیت بزرگسال در یادگیری است. 

    یافته ها

    مضمامین به دست آمده آمده از تحلیل متون نشان می دهد که دو دسته کلی قابل توجه است: 1. مضامینی که می توانند تعیین کننده محتوای بسته آموزشی باشند، مثل: کشف خود و تحقق آن در زندگی، اتخاذ جهان بینی جدید، بازسازی زندگی، معنابخشی به زندگی، مدیریت مساله ها. و دسته دوم مضمامینی که شامل روش اجرای بسته است که شامل نقش گروه دریادگیری بزرگسال و حفظ عاملیت بزرگسال در یادگیری است. 

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها آموزش در دوره بزرگسالی مستلزم در نظر گرفتن ویژگیهای رشدی بزرگسالان است و نقش خودتعیین گر بزرگسالان می بایست در نظر گرفته شود:

    کلیدواژگان: رشدمحور، تکالیف رشدی، آموزش بزرگسالان
  • مهشید الله وردی، حسن احدی*، جواد خلعتبری صفحات 149-161
    هدف

    این پژوهش با هدف پیش بینی رضایت از زندگی بر اساس نگرش به بیماری و احساس تنهایی با واسطه گری تعادل عاطفی و استفامت ذهنی در سالمندان انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش همبستگی بوده، جامعه آماری را سالمندان مقیم آسایشگاه های سالمندان در سال 1401 تشکیل داد. حجم نمونه به موجب روش مدل یابی تعداد 340 نفر بوده است که به روش سهمیه ای تصادفی برگزیده شدند. ابزارهای جمع آوری داده ها عبارتند از : مقیاس رضایت از زندگی والی و شیفور (1969)، نگرش به بیماری کلنر (1985)، احساس تنهایی راسل (1978)، تعادل عاطفی برادبورن (1969)، استقامت ذهنی پیترکلاگ (1982). در روش تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و نیز آزمون معادلات ساختاری و تحلیل مسیر بهره برداری گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن بود که بین رضایت از زندگی و نگرش به بیماری رابطه مثبت و معنی دار وجود داشته است. بین رضایت از زندگی و احساس تنهایی رابطه مثبت و معنی دار وجود داشته است. بین رضایت از زندگی و استقامت ذهنی رابطه مثبت و معنی دار وجود داشته است. بیین رضایت از زندگی و هر یک از متغیرهای تعادل عاطفی و استقامت ذهنی رابطه مثبت و معنی دار وجود داشته است.

    نتیجه گیری

    بنابراین نگرش به بیماری و احساس تنهایی با واسطه گری تعادل عاطفی و استقامت ذهنی پیش بینی کننده رضایت از زندگی بوده است.

    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، نگرش به بیماری، احساس تنهایی، تعادل عاطفی، استقامت ذهنی
  • فریده اسمعیلی، شکوه نوابی نژاد*، علیرضا کیامنش صفحات 162-175
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش هیجان مدار بر طرح واره های ناسازگار اولیه در دوران عقد و رضایت زناشویی در زندگی مشترک می باشد.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زوجین ناسازگار مراجعه کننده به مراکز مشاوره تهران از  سال 1397 می باشد که جمع اوری داده ها تا بهار 1400 به طول انجامید(شروع تحقیق پس از گذشت حداقل ماه از تاریخ عقد آنان تا شروع زندگی مشترک و اجرای پس آزمون تا  6 ماه بعد). جامعه آماری پژوهش و از طریق روش نمونه-گیری در دسترس تعداد 40 زوج (80 نفر) انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. هر دو گروه در مرحله پیش-آزمون پرسشنامه طرح واره های ناسازگار اولیه را تکمیل نمودند. سپس شرکت کننده های  گروه آزمایش مورد مداخله (آموزش هیجان مدار) قرار گرفتند، اما شرکت کننده های  گروه کنترل هیچگونه مداخله ای دریافت نکردند. در نهایت هر دو گروه بعد از 6 ماه از تشکیل زندگی مشترک مورد پس آزمون قرار گرفتند و پرسشنامه های طرح واره های ناسازگار اولیه و رضایت زناشویی را تکمیل نمودند. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کووراریانس دو عاملی و تحلیل واریانس دو عاملی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

      نتایج نشان داد که آموزش هیجان مدار بر طرح واره های ناسازگار اولیه و رضایت زناشویی تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    همچنین نتایج نشان داد که بین اثربخشی آموزش هیجان مدار بر طرح واره های ناسازگار اولیه و رضایت زناشویی مردان و زنان تفاوت معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: آموزش هیجان مدار، طرح واره های ناسازگار اولیه، رضایت زناشویی، دوران عقد.زنام، مردان
  • زهرا دستمردی، لیلا مقتدر*، بهمن اکبری صفحات 176-187
    هدف

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان تحلیل رفتار متقابل و شفقت به خود بر حرمت خود و تمایز یافتگی در دانشجویان دارای شکست عاطفی بود.

    مواد و  روش ها

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون بود. جامعه آماری این مطالعه دانشجوبان با تجربه شکست عاطفی در دانشگاه آزاد رشت در سال 1399 بود که 45 دانشجو با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه شفقت به خود (15 نفر)، تحلیل رفتار متقابل (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) جایگزین شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه فرم کوتاه تمایزیافتگی (دریک، 2011) و مقیاس عزت نفس روزنبرگ (1965) بود؛ دانشجویان گروه درمانی شفقت به خود بسته گیلبرت (2010) و گروه درمانی تحلیل رفتار متقابل بسته درمانی کونر و همکاران (2016) هشت جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. داده ها با روش تحلیل واریانس و هم تحلیل کواریانس تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخله مبتنی بر شفقت به خود و تحلیل رفتار بر خود بر حرمت خود و تمایز یافتگی دانشجوبان با تجربه شکست عاطفی موثر بود؛ بین اثربخشی شفقت به خود نسبت به درمان تحلیل رفتار متقابل در حرمت خود و تمایز یافتگی تفاوت به دست نیامد.

    نتیجه گیری

      با توجه به نتایج به دست آمده بین دو روش شفقت به خود و تحلیل رفتار متقابل تفاوتی از نظر میزان تاثیر گذاری وجود نداشت و هر دو روش در جهت ارتقاء سطح حرمت خود و تمایز یافتگی دانشجویان با تجربه شکست عاطفی روش مناسبی به شمار می روند.

    کلیدواژگان: درمان تحلیل رفتار متقابل، شفقت به خود بر حرمت خود، تمایز یافتگی، شکست عاطفی
  • علی حسینی، عباس قلتاش*، مختار رنجبر، صدیقه محمدجانی صفحات 188-198
    هدف

    پژوهش حاضر به منظور طراحی الگوی برنامه درسی اقتصاد خانواده برای دوره متوسطه دوم ایران انجام شد. رویکرد این پژوهش آمیخته اکتشافی (کیفی- کمی) است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش در بخش کیفی بر اساس نظریه داده بنیاد و در بخش کمی توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. شرکت کنندگان پژوهش حاضر شامل کلیه خبرگان این حوزه (اساتید، متخصصان و کارشناسان حوزه برنامه ریزی آموزشی، مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، اقتصاد) می باشند. انتخاب شرکت کنندگان در بخش کیفی به روش نمونه گیری غیرتصادفی و با استفاده از تکنیک گلوله برفی انجام شد. مصاحبه نیمه ساختاریافته تا سطح اشباع نظری داده ها ادامه یافت و تعداد 30 نفر مصاحبه شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش اشتراوس و کوربین و کدگذاری سه مرحله ای (باز، محوری و انتخابی) استفاده شد. در بخش کمی پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته جهت بررسی وضعیت موجود و مطلوب الگوی برنامه درسی اقتصاد خانواده مورد استفاده قرار گرفت. نمونه گیری در بخش کمی به روش تصادفی ساده از میان متخصصان و کارشناسان (حوزه برنامه ریزی آموزشی، مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، اقتصاد، روانشناسی، جامعه شناسی و حسابداری) صورت گرفت و تعداد 118 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.

    یافته ها

    بر اساس الگوی به دست آمده، مولفه های آموزش اقتصاد خانواده برای دانش آموزان شامل: آموزش خانواده، تبیین عوامل فردی، رویکرد اقتصادی جامعه، تبیین عوامل اجتماعی، محتوای آموزشی مناسب برای درک بهتر مفاهیم اقتصادی، محیط آموزشی مناسب، مهارت زندگی و آموزش مفاهیم اقتصادی می باشند. یافته های بخش کمی پژوهش با استفاده از آزمون خی دو نیز نشان داد که مولفه ها و گویه های استخراج شده در بخش کیفی از اهمیت متوسط به بالایی برخوردار بوده و کلیه افراد نمونه در مجموع دارای نظر مثبت نسبت به الگو بودند.

    نتیجه گیری

    بر انسجام و استحکام آن صحه گذاشته و آن را کاملا همخوان با ادبیات فعالیت در محیط آموزش و پرورش ارزیابی نمودند.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، الگو، برنامه درسی اقتصاد خانواده، دوره متوسطه دوم
  • لطیف عباسی، علی اصغر تجری*، احمد مرادخانی صفحات 199-207

    برای تاسیس یک جامعه ‏ی پیشرفته، نخست باید اهمیتپیشرفت و نقش اساسی آن در تمامی ابعاد سیاسی،اخلاقی، اجتماعی، فرهنگی و... شناخته شود و الگویی کاملکه بتواند ابعاد مذکور را تحت پوشش قرار دهد طراحی شود واین الگو چنان باشد که بتواند زمینه‏ی شکوفایی استعدادهایگوناگون اعضای جامعه را فراهم نماید. برای رسیدن بهپیشرفت جامعه اسلامی شاخص‏های زیادی وجود دارد کهمهمترین شاخص برای پیشرفت جامعه اسلامی، حاکمان وکارگزاران آن جامعه می‏باشد. اگر در جامعه حاکمان وکارگزاران رفتاری همچون عدالت، دوری از استبداد، احسان،اقامه نماز، امانتداری، پرداخت زکات، توانایی جسمی، عملصالح و... مبتنی بر نظرات قرآن و روایات معصومین داشتهباشند ، در انجام مسوولیت و درست انجام دادن کارهاپیشرفت قابل توجهی خواهند داشت و سپس افراد تحت نظارت و مردم آنجامعه با الگو گرفتن از آنها رفتار درست را انتخاب و به راهدرست هدایت خواهند شد و این رفتارهای درست تاثیرزیادی در پیشرفت جامعه دارد. نگارندگان در پژوهش حاضربا روش تحلیلی - توصیفی و با بررسی آیات قرآن، نهجالبلاغه و روایات معصومین، کوشیده‏اند تا به تبیین مفهومپیشرفت و تاثیر ویژگیهای رفتاری حاکمان و کارگزاران درپیشرفت جامعه بپردازند، چرا که با بررسی این ویژگی‏ها در می‏یابیم چنانچه کارگزاران جامعه مزین به ویژگی‏هایرفتاری مورد نظر قرآن و روایات معصومین باشند تاثیرزیادی در پیشرفت جامعه دارند.

    کلیدواژگان: پیشرفت، توسعه، حکام، کارگزاران، ویژگی های رفتاری
  • محمدحسن صانعی پور* صفحات 208-215
    هدف

    این پژوهش با رویکرد تحلیلی - توصیفی به بررسی جایگاه خانواده در گزاره های دینی و آموزه های قرآنی - روایی به منظور کشف و استخراج ابعاد معنوی حاکم بر گروه بندیهای اجتماعی با تمرکز بر واحد خانواده می پردازد.

    مواد و روش ها

    برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز از مواد و داده های کتابخانه و از منابع و کتابهای معتبر و دست اول دین مبین اسلام با تاکید بر آیات و روایات بهره گیری گرفته شده است. مقاله حاضر در پی آن است تا با رویکردی معناشناختی و متن کاوی به تحلیل متون دینی (گزاره های قرآنی و روایی) بپردازد و مفهوم خانواده را در سب زندگی اسلامی و جامعه شناسی دین اسلام مطالعه کند.

    یافته ها

    خانواده در علم جامعه شناسی تعریف، کارکرد و کاربرد مشخص دارد که اسلام در یک رویکرد دینی بدین مفهوم، کاربری معنوی-غیبی مطابق با رسالت پیامبر می یابد و هویتی جدید و متفاوت برای خانواده شکل می گیرد. در این بین کلیدواژه قرآنی «امت»، بازنمود جامعه شناختی می یابد و مفهوم «خانواده ایمانی» بر دیگر روابط جامعه دینی سیطره می یابد؛ سیطره ای که پیش از آن در جامعه جاهلی در اختیار خون، نسب، خویشاوند و قبیله بود و در جامعه نوظهور نبوی (مدینه النبی) روابط ایمانی- اخروی محور شکلگیری مفهوم خانواده و دیگر تعاملات اجتماعی اسلام می شود. لذا در خانواده هویت یافته در گزاره های اسلامی، در سطوح مختلف جامعه، پیوند بین افراد جامعه در قالب برادری دینی و روابط بین خانوادگی ایمانی شکل می گیرد؛ روابطی که از بعد دنیایی می گذرد و بازتاب معنوی و آخرتی می یابد.

    نتیجه گیری

    براین اساس خانواده در آموزه های قرآنی و سبک زندگی اسلامی کارکرد معنوی- غیبی می یابد؛ کارکردی که کمتر در مطالعات امروزین خانواده قابل مشاهده است

    کلیدواژگان: خانواده، سبک زندگی اسلامی، معنویت، امت، پدری، برادری
  • فاطمه حیدری مشهور، سعیده سادات حسینی*، کریم افشاری نیا، مختار عارفی صفحات 216-227
    هدف

    بهزیستی روانشناختی از جمله مفاهیم مورد توجه در روانشناسی مثبت گرا بوده که به معنی عملکرد بهینه انسان است. همین مسیله باعث شده که توجهات به سمت عوامل زمینه ساز بهزیستی به ویژه در دوران کودکی مورد توجه محققان سراسر دنیا قرار گیرد. تحقیق حاضر با هدف طراحی الگوی یکپارچه عوامل زمینه ساز بهزیستی روانشناختی در کودکان انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این تحقیق به لحاظ هدف از نوع توصیفی و به لحاظ جمع آوری اطلاعات جزء مطالعات پیمایشی بحساب می آید. برای انجام تحقیق، در ادبیات کلیه عوامل مرتبط با موضوع بهزیستی روانشناختی در کودکان با تکیه بر مبانی نظری و ادبیات شناسایی شده و در ادامه، اعتبارسنجی عوامل بر اساس آزمون های CVR و CVI انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق خبرگان و کارشناسان حوزه روان شناسی بودند که به طور ویژه مطالعاتی در حوزه کودکان داشتند. برای انتخاب افراد شرکت کننده از روش نمونه گیری هدفمند و روش گلوله برفی استفاده شده و در نهایت 20 نفر به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شدند. تحلیل داده ها نیز با استفاده از روش دلفی فازی (AHP) و مدل ساختاری تفسیری انجام گرفت.

    یافته ها: 

    یافته های تحقیق نشان داد که عوامل زمینه ساز بهزیستی در سه بعد فردی، آموزشی و خارجی تقسیم می شوند که به ترتیب، عواملی نظیر هوش هیجانی، ویژگی های شخصیت، خودتنظیمی، مسیولیت پذیری، خودکارآمدی، تنظیم هیجان، حمایت اجتماعی ادراک شده، ذهن آگاهی، الگوهای ارتباطی، استرس و اضطراب اجتماعی برای بعد فردی، آموزش مدیریت والدین، عملکرد تحصیلی، آموزش هوش مثبت، آموزش مهارت های زندگی و عملکرد خانواده برای بعد آموزشی و در نهایت، ارتباط والد-فرزند، انسجام و انعطاف پذیری خانواده، وضعیت اجتماعی-اقتصادی، شبکه های اجتماعی، اشتغال والدین، اعتیاد اینترنتی و بازی های رایانه ای به عنوان عوامل خارجی موثر بر بهزیستی روانشناختی کودکان قابل طرح هستند.

    نتیجه گیری

    بدون تردید، توجه به جنبه های تقویت کننده برخی از عوامل در کنار وجوه بازدارنده سایر عوامل می تواند در ارتقاء بهزیستی روانشناختی کودکان موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، روش دلفی، کودکان، عوامل زمینه ساز
  • امه سلمه عظیمی قادیکلایی، مجتبی طبری*، محمدرضا باقرزاده، سید جعفر موسوی صفحات 228-236
    هدف

    هدف این مطالعه ارایه مدل جذب و نگهداشت منابع انسانی دانشگاه های علوم پزشکی استان مازندران در شرایط اپیدمی بیماری کووید-19 بود.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر از نوع تحقیقات آمیخته بود. جامعه آماری بخش کیفی شامل 25 نفر از خبرگان منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران بود که از روش تصادفی هدفمند و با استفاده از شیوه نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. جامعه اماری بخش کمی نیز شامل مدیران ارشد خبره در حوزه منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران به تعداد 600 نفر بودند که از نمونه گیری تصادفی تعداد 148 نفر به عنوان نمونه آماری بخش کمی انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطللاعات از ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه حاصل از مصاحبه استفاده شد.

    یافته ها:

     مطابق با نتایج پژوهش، 2 بعد کلی جذب و نگهداشت منابع انسانی شناسایی شد. همچنین 11 مولفه شناسایی گردید که از مجموع 62 شاخص شناسایی شده 17شاخص به جذب و 45 شاخص به نگهداشت منابع انسانی اختصاص یافت که مقدار شاخص GOF برابر با 669/0 بدست آمده که مناسب می باشد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان بیان کرد که نیاز است مدیرات ارشد دانشگاه های علوم پزشکی جهت حفظ و نگهداشت نیروی انسانی به مقوله های موثر بر حفظ نیروی انسانی توجه داشته باشند تا با کمبود نیروی انسانی مواجه نشوند.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، جذب، نگهداشت، کووید 19، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
  • فاطمه امین الدوله، مریم حاجی عبدالباقی*، عزت السادات میرخانی، محمدرضا متینی صدر صفحات 237-251

    خانواده، نخستین و مهم ترین سازه اجتماع است که اگر سالم و سامان یافته باشد جامعه به سامان و استوار خواهد بود و اگر آسیب ها و آلودگی ها آن را تهدید کند نابسامانی های اجتماعی پدیدار و در صورت عدم درمان خانواده، نابسامانی های جمعی پایدار خواهد ماند. قرآن کریم چنانکه داستان خلقت آدم را با تشکیل کانون خانواده پیوند می دهد، طرحی نو جهت بختیاری و استواری حیات خانواده در انداخته و برای سلامت و سعادت این کانون پر پیشینه و پویا، با عطف توجه به آسیب هایی که ممکن است این نهاد را دچار ویرانی و وارونی سازد، ضمن احترام و اهتمام به سازوکارهای عرفی و عقلانی برای دارو و درمان آسیب ها، نقش پاکی و پارسایی را در اجتناب و احتراز از چالش های بنیاد برافکن خانواده برجسته ساخته و می خواهد که مسلمانان در کنار سایر سازوکارها، از تقوا و پرهیزکاری به مثابه یک اهرم کنترل کننده برای پیشگیری از آسیب های خانواده بهره گیرند. با آنکه آیات ناظر بر خانواده فراوان است در آیاتی چند با قید شرطی "ان خفتم" پاره ای از آسیب ها خانواده را پیش رو نهاده که با بهره وری از زینت پارسایی می توان از آسیب های خانواده پیشگیری نمود. پژوهش حاضر که به روش توصیفی-تحلیلی و با اتکا به داده های کتابخانه ای تدوین یافته به هدف رهیافت درمان آسیب های خانواده و رفع بحران های اجتماعی ناشی از آن در پی پاسخ به این پرسش اصلی است که تقوا چه نقشی در پیشگیری از بروز آسیب های خانواده با تکیه بر آیات ان خفتم در قرآن دارد و مهم ترین نتیجه پژوهش آن است که ارجاع به ساخت درونی و پارسا و پیراستگی جان، از دامنه افزایی آسیب های خانواده می کاهد و آسیب های آن را تقلیل و ترمیم می بخشد.

    کلیدواژگان: خانواده، تقوا، آیات ان خفتم، پیشگیری از آسیب ها
  • فرهاد حبیبی، سیروس اسدیان*، صادق ملکی آورسین صفحات 252-262
    هدف

    انسان ها به مهارت هایی نیاز دارند. معارف بشری به تنهایی جوابگوی نیازهای واقعی نبوده، ولی اسلام توامان به نیازهای مادی و معنوی پرداخته است. هدف مطالعه، بازاندیشی در اهداف آموزش برنامه درسی مهارت های زندگی اسلامی دانش آموزان ششم ابتدایی می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش بدلیل استفاده از رویکرد کیفی و رویکرد کمی، از نوع آمیخته می باشد. جامعه آماری اول، متخصصان تعلیم و تربیت اسلامی بوده، حجم نمونه به شیوه گلوله برفی با شرکت 17 نفر با اشباع نظری اطلاعات و جامعه آماری دوم، 33 نفر از متخصصان برنامه درسی از دانشگاه های مختلف استان های غرب کشور، به تعداد30 نفر از طریق کوکران انتخاب گردیدند. نظر گروه اول به شیوه مصاحبه عمیق، نیمه ساختارمند، درگروه دوم اطلاعات با پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری و مورد اعتباریابی قرارگرفت. روایی کمی به صورت روایی صوری و ضریب پایایی هم به روش کرونباخ، به مقدار 702/ . می باشد. روایی کیفی از روش تثلیث و پایایی با تکنیک های قابلیت تاییدپذیری، اطمینان پذیری و خودبازبینی انجام گرفت. در قسمت اول، داده ها طی سه مرحله کدگذاری تلخیص و تحلیل، در قسمت دوم اعتباربخشی اطلاعات با روش t تک نمونه ای انجام گرفت.

    یافته ها: 

    الگویی مطلوب از اهداف برنامه درسی مهارت های زندگی‎اسلامی با20مقوله اصلی و محوری بدست آمد.

    نتیجه گیری: 

    با کسب مهارت های؛ خودشناسی، همدلی با دیگران، شناخت طبیعت می توان به مهارت خداشناسی، در نهایت به قرب الهی و سعادتی جاودانه نایل آمد.

    کلیدواژگان: آموزش، اهداف، بازاندیشی، رویکرد اسلامی، مهارت های زندگی
  • معصومه محمدبیگی، افسانه طاهری*، خدیجه ابولمعالی، کوروش قررگوزلی صفحات 275-287
    هدف

    صرع یک اختلال عصبی شایع است که با حملات صرعی مکرر و خود به خود مشخص می شود و با داروهای فعلی به خوبی کنترل نمی شود. از آنجا که در علم روانشناسی بروز هر پدیده را وابسته به شکل گیری و تاثیرگذاری چندین عامل می دانند، لذا شاید از جمله عواملی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم می توانند بر رابطه افسردگی، اضطراب و استرس با ناگویی هیجانی، ترومای کودکی و حمایت اجتماعی ادراک شده تاثیرگذار باشند،  هدف پژوهش حاضر بررسی ارایه الگوی ساختاری افسردگی، اضطراب و استرس بر اساس  ترومای کودکی و حمایت اجتماعی ادراک شده با میانجیگری ناگویی هیجانی در بیماران مبتلا به صرع می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و روش گردآوری داده ها روش همبستگی، از نوع توصیفی می باشد.  جامعه آماری پژوهش حاضر بیماران مبتلا به صرع کشور ایران در سال 1400-1399 می باشد. با توجه به تعداد متغیرها و مسیرها برای انجام آزمون معادلات ساختاری در مجموع  260 آزمودنی مورد نیاز برآورد می شود. از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار جمع آوری اطلاعات ناگویی هیجانی تورنتو 20،پرسشنامه ترومای دوران کودکی، مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده، مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده جمع شده است.  داده ها در نرم افزار آماری Amus24 وSPSS24و مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    ضریب مسیر بین ناگویی هیجانی و پریشانی روان شناختی (001/0= P ،488/0=β) مثبت و معنادار است. ضریب مسیرکل بین ترومای کودکی (001/0= P ،454/0=β) با پریشانی روان شناختی مثبت و ضریب مسیرکل بین حمایت اجتماعی ادراک شده با پریشانی روان شناختی (001/0= P ،412/0-=β) منفی و معنادار بود. ضریب مسیر غیر مستقیم بین ترومای کودکی (001/0=  P ،160/0=β) با پریشانی روان شناختی مثبت و ضریب مسیر غیر مستقیم بین حمایت اجتماعی ادراک شده با پریشانی روان شناختی (001/0= P ،217/0-=β) منفی و معنادار بود.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج این پژوهش نتیجه گرفته می شود، ناگویی هیجانی، ترومای کودکی و حمایت اجتماعی ادراک شده با افسردگی، اضطراب و استرس رابطه معناداری دارند؛ ازطرفی نقش میانجی ناگویی هیجانی در ارتباط بین ناگویی هیجانی، ترومای کودکی و حمایت اجتماعی ادراک شده با افسردگی، اضطراب و استرس تایید شده است.

    کلیدواژگان: ترومای کودکی، پریشانی روان شناختی، حمایت اجتماعی ادراک شده، صرع، ناگویی هیجانی
  • حمید رضائی، سید محمدرضا حسینی نیا*، مهدی اکبر نژاد، سید بشیر حسینی صفحات 288-302
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش بررسی مولفه های جذابیت های رسانه ای در ارتباط با چگونگی ارایه ی محتوای قرآن می باشد که ریشه در اعجاز رسانه ای آن دارد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر درصدد است با توجه به ارایهی رسانهای محتوا، به کشف ابعاد جدیدی از آن دست یابد.  راهبرد کلی پژوهش، کیفی و روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای است.  برای دستیابی به داده ها، مصادیق قرآنی پیرامون جذابیت رسانه ای با کلیدواژه های رسانه، جذابیت و محتوا جستجو شد که در تجزیه و تحلیل داده ها از روش توصیف، تحلیل و تفسیر استفاده شد.  براساس تحلیل و تفسیر مضامین استخراج شده، دیدگاه اعجاز رسانه ای بودن محتوای قرآن قابل فهم است.  نگاه اعجاز ارایه ی رسانه ای محتوای قرآن، بر نگاه چگونگی ارایه ی آن به مخاطبان غلبه دارد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصل از تحلیل و تفسیر مضامین و نگاه رسانهای، مولفه های جذابیت؛ «شباهت به رسانه های اجتماعی کنونی در پیکره بندی ارایه ی رسانه ای»، «روشمندی پیچیده و اعجازآمیز در ارایهی محتوا»، «ساختمان معنایی مستحکم و هندسی»، «توجه به عنصر صوت و صدا»، «در نظر گرفتن جنبه های مختلف مربوط به مخاطبان»، «بهرهگیری از قوهی خیال و تصویرسازی ذهنی» و «قصه و داستان پردازی» استنباط می شود.

    نتیجه گیری

    جذابیت های رسانه ای قرآن که ریشه در اعجاز رسانه ای آن دارد، می توان به ابعاد گسترده ای از این رسانه ی الهی که تاکنون کشف نشده و نیز به شناخت بهتر از وجوه گوناگون اعجاز آن دست یافت.

    کلیدواژگان: قرآن، جذابیت، رسانه، مولفه ها، ارائه ی محتوا
  • سعیده قاسمی، مژگان محمدی نایینی*، فائزه ناطقی صفحات 303-317

    در جامعه امروزی یکی از معضلات رو به رشدی که زندگی در جوامع شهری را دچار اختلال و بی نظمی کرده است مربوط به مشکلات ترافیکی و رفتار شهروندان در این زمینه می باشد. در واقع زندگی در جامعه شهری، به سبب پیدایش مراکز مختلفی اعم از اداری، تجاری، مسکونی منجر به افزایش سفرهای درون شهری بی شماری برای هر یک از افراد جامعه شده و معضلی به نام ترافیک را با خود به همراه آورده است. در مجموع می توان ترافیک را پدیده ای دانست که حاصل تعامل میان کنش های انسانی، طبیعت(محیط طبیعی) و ماشین(تکنولوژی) است. از بین عوامل تاثیرگذار بر ترافیک، کنش های انسانی که به رفتار ترافیکی موسوم هستند، موضوعی است که به مهارت های فردی، توانایی های ادراکی و شناختی راننده گفته می شود و نشان می دهد که واکنش راننده در مقابل قوانین و هشدارهای راهنمایی و رانندگی چگونه است. بنابراین رفتارهای ترافیکی در حوادث و تصادفات رانندگی نقش مهمی ایفا می کنند. به طور که رفتارهای ترافیکی ناخوشایند باعث ایجاد حوادث بیشتر می شود و در مقابل، رفتارهای ترافیکی مثبت ایجاد محیط ترافیکی ایمن را ترویج می دهند. لذا آموزش و پرورش هر کشوری با توجه به اینکه سطحی قابل توجهی از افراد جامعه و شهروندان آن را پوشش می دهد، می تواند در آموزش و تعلیم رفتار ترافیکی در جنبه های مختلفی موفق عمل نماید و از طریق آموزش رفتار ترافیکی مطلوب در قالب آموزش های تیوری در محتوای کتب و آموزش های عملی در قابل طرح های از قبیل: همیار پلیس و... در سطوح مختلف تحصیلی موثر واقع شود و تا حدودی سلامت شهروندان را تضمین نماید. روش تحقیق مقاله حاضر، روش توصیفی تحلیل با فن کتابخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: ترافیک، رفتار ترافیکی، دانش آموز، آموزش و پرورش، سلامت
  • حسن سروری، حسین صاحبدل*، مجید ابراهیم پور صفحات 318-328
    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی روان درمانی انگیزشی و واقعیت درمانی بر سلامت روانی دانش آموزان دختر انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل دانش آموزان دختر در حال تحصیل در مقطع متوسطه دوم شهر کاشمر در سال تحصیلی 1402-1401 بود. به روش نمونه-گیری هدفمند تعداد 45 نفر از میان دانش آموزان در حال تحصیل در مقطع متوسطه دوم شهر کاشمر که شرایط ورود به مطالعه را داشته باشند، انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه، آزمایش (واقعیت درمانی=15 نفر و روان درمانی انگیزشی= 15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) گمارده شد. بسته روان درمانی انگیزشی و واقعیت درمانی بر روی گروه های آزمایش به صورت گروهی اجرا شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه سلامت عمومی GHQبود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل تحلیل کوواریانس  و نرم افزار SPSS25 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بین اثربخشی واقعیت درمانی و روان درمانی انگیزشی بر سلامت روانی در مرحله پس آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    میانگین های تعدیل شده پس آزمون نشان دهنده عملکرد بهتر رویکرد روان درمانی انگیزشی به عنوان یک رویکرد بومی بر سلامت روانی دانش آموزان است.

    کلیدواژگان: اثربخشی، روان درمانی انگیزشی، واقعیت درمانی، سلامت روان
  • امین اکبرپور، نرگس سعیدیان خوراسگانی*، محمدعلی نادی خوراسگانی صفحات 326-338
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی تجارب زیسته کارکنان اهمالکار دانشگاه آزاداسلامی به منظور شناسایی مولفه های اهمالکاری بود.

    مواد و روش ها

    که با روش کیفی پدیدارشناسی انجام شد،نمونه آماری کارکنان اهمالکار با اجرای پرسشنامه اهمال کاری تاکمن (1991) و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای و بر اساس حجم جامعه آماری 35000 نفری کارکنان در سال (98-99) طبق جدول کرجسی و مورگان (1970)، 384 نفر برآورد گردید که بر اساس تحلیل داده ها تعداد 25 نفر واجد شرایط به عنوان واحد تحلیل در بخش کیفی شناسایی شدند که بر مبنای اصل اشباع نظری با تعداد 15 نفر مصاحبه ساختار نایافته نیمه عمیق بعمل آمد. برای سنجش اعتبار داده ها از دو روش بازبینی مشارکت  کنندگان و مرور خبرگان غیرشرکت  کننده در پژوهش استفاده گردید. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی روش 7 مرحله ای کلایزی بود. جهت تایید باورپذیری یافته های کیفی از مقیاسی با طیف 3 گزینه ای جهت سنجش نسبت روایی محتوا (برآورد ضریب لاوشه) استفاده شد و به منظور اطمینان پذیری یافته های کیفی ضریب پایایی هولستی به میزان 97/0 برآورد شد.یافته های مکشوف 179 عبارت کلیدی مستخرج (مفاهیم اولیه)، 292 مفهوم فرعی (دسته اول)، 32 مفهوم فرعی (دسته دوم) و 3 مفهوم اصلی (بعد)بود.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که عوامل اهمالکاری کارکنان از 3 بعد اصلی شامل بعد سازمانی (با 14 مولفه)، بعد فردی (با 15 مولفه) و بعد اجتماعی (با 3 مولفه) شکل می گیرد.

    نتیجه گیری

    دلیل مساله اهمال کاری به طور گسترده باید مورد بررسی و ریشه یابی قرار گیرد تا عوامل اثر گذار آن شناسایی شوند.

    کلیدواژگان: اهمالکاری، سازمان، کارکنان، دانشگاه آزاد اسلامی
  • محمد غفور مصطفی، عزیز جوانپور هروی*، حسین نوروزی تیمورلویی صفحات 339-351
    هدف

    یکی از عمده ترین دغدغه های خانواده های مترقی در سطوح مختلف، چگونگی ایجاد بسترهای مناسب برای اعضاء خانواده در تمام سطوح است تا آنها با حس مسیولیت پذیری، تعهد کامل و وفاداری به مسایل موجود در جامعه و خانواده خود به کار بپردازند و اصول اخلاق حاکم بر جامعه و خانواده خود را رعایت کنند. بر همین اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر فلسفه اخلاق اسلامی بر روابط خانوادگی از دیدگاه علامه طباطبایی به نگارش درآمده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش بر حسب هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت، توصیفی تحلیلی است. روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای اسنادی بوده است. قلمرو موضوعی پژوهش، اخلاق اسلامی و قلمرو زمانی آن، نیمه اول سال 1402 می باشد.

    یافته ها

    علامه طباطبایی در تبیین زوایای پنهان مربوط به تربیت و اخلاق اسلامی معتقدست انحرافاتی که در سیر بشر به سوی اهدافش روی می دهد، فقط به علت خطا در اجرا و کاربرد آنست و نه از جهت باطل بودن فطری حکم و هدف خلقت، دیر یا زود باید محقق شود. وی در رابطه با آمادگی ذهنی در خانواده عنوان می کند برای رشد ذهنی افراد باید به هدایت عامه و هدایت انسان به عنوان قانون کلی؛ ویژگی و امتیاز انسان در عبور از مسیرهای زندگی؛ وجه تمایز انسان از سایر موجودات؛ بکارگیری عقل در هدایت انسان به قانون الهی، توجه نمود که گام نهادن در این مسیر، به کمال انسانی می انجامد و این همان هدف تربیت اخلاقی و اسلامی واقعی است. وی در آمادگی جسمی، بیشترین تاکید را بر دوره کودکی به عنوان سنگ بنای انسان دارد و با تاکید بر تاثیر آمادگی اجتماعی در تربیت انسان، معتقدست به جهت منافع گرا بودن انسان، خداوند به همکاری اجتماعی اشاره می کند. ایشان مهمترین زمینه انحراف را سست شدن رابطه انسان با خداوند می داند و اولین جلوه انحراف از فلسفه اخلاق اسلامی را انحراف در باور می داند.

    نتیجه گیری

    انحراف در اندیشه بعنوان نخستین عامل ایجاد انکار ناشی از تربیت سهل انگارانه نوجوان است. علامه-طباطبایی علل انحراف را ناشی از دوعامل کلی تاثیر عقاید مختلف ادیان و تمدنهای دیگر (ارتباط اجتماعی) و تاثیر اقدامات تحریفی توسط افراد، اهداف و روش های خاص می داند. اگر نگاه به عبادت بعنوان به جا آوردن صرف مناسک عبادی مانند نماز، روزه و...، اگر سایر رفتارها واخلاقیات را شامل نشود، عبادت دچار مفهوم انحرافی شده و میان زندگی مسلمان در مسجد و خارج از آن فاصله می افتد و به انحراف در کاربرد و اجرای آن می انجامد که حتی مناسک عبادی نیز از حقیقت و هدف دچار انحراف می شود. وی، انحراف خصوصا اعتقادی را خطرناکترین نوع برای ایمان-مسلمان می داند. پس برای آمادگی خانواده، اخلاقیات اسلامی و در نهایت تربیت فرزند و نوجوان، داشتن اندیشه ای به دور از انکار و انحراف نیازمند است.

    کلیدواژگان: فلسفه اخلاق، علامه طباطبایی، روابط خانوادگی، تاثیر، انحراف
  • سید مرتضی قاضوی، سیده فاطمه حسینی میرصفی*، محمدمهدی تقدیسی صفحات 352-360
    هدف

    هدف از این پژوهش، بررسی نقش و اهمیت نهادهای اجتماعی در شکل گیری شاکله صحیح اخلاقی در انسان از منظر قرآن و روایات است که منظور از نهادهای اجتماعی، خانواده، نهادهای آموزشی، فرهنگی و نهاد حکومت می باشد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از روش تحلیل توصیفی برای تحلیل اطلاعات و روش کتابخانه ای برای گردآیری داده ها استفاده کرده است.

    یافته ها

    مفهوم قرآنی شاکله از مفاهیم بسیار مهم و اساسی در رشد و تکامل فردی و اجتماعی از منظر اسلام است که برای تحقق مطلوب آن نقش نهادهای اجتماعی مهم و تاثیرگذار نظیر خانواده، نهادهای آموزشی، فرهنگی و نهاد حکومت بسیار مهم و حایز اهمیت است  

    نتیجه گیری

    این نهادها با تکیه بر مبانی مهمی چون خدا محوری و معاد باوری که ریشه اصلی دعوت قرآن کریم و روایات معصومین (علیهم السلام) است و همچنین کارکردهای خاص خود میتوانند شاکله صحیح انسانی و اخلاقی مطلوب را شکل داده و نوید بخش جامعه ای سالم و اخلاقی باشند، جامعه ای که در آن فضایل اخلاقی و انسانی متبلور است و آفات و رذایل اخلاقی در آن کمرنگ خواهد بود.

    کلیدواژگان: شاکله، اخلاق، نهاد، اجتماع، نهادهای اجتماعی
  • زهرا رضایی روزبهانی، آزیتا چهری*، گلاویژ محمودی صفحات 361-369
    هدف

    هدف این پژوهش اثربخشی درمان تنظیم هیجان بر علایم عاطفی-رفتاری، مشکلات خواب و حل مساله در دختران 14 تا 16 ساله بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش‏آزمون- پس‏آزمون با گروه کنترل و پیگیری 3 ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر 14 تا 16 ساله مشغول به تحصیل در مقطع متوسطه شهر کرمانشاه در سال 400-1399 بود. با روش نمونه ‏گیری در دسترس تعداد 60 دانش ‏آموز دختر انتخاب و به شیوه تصادفی‏ سازی (قرعه‏ کشی) به سه گروه مساوی 20 نفری گمارش شدند. گردآوری داده‏ها با پرسشنامه توانایی‏ها و مشکلات (گودمن، 1997)، پرسشنامه حل مساله (هپنر و پترسون، 1988) و پرسشنامه سنجش خواب (بویس و همکاران، 1989) انجام شد. برای تحلیل داده‏ها از نرم افزار SPSS نسخه 25 با روش‏های آمار توصیفی، پیش فرض‏های آماری و تحلیل واریانس با اندازه‏گیری مکرر و آزمون بن‏فرونی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد علایم عاطفی- رفتاری و ابعاد آن در گروه های آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری بهبود یافته است و این بهبود در مرحله پیگیری پایدار مانده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که درمان پذیرش و تعهد و درمان تنظیم هیجان نسبت به گروه کنترل به طور معناداری بر بهبود مهارت حل مساله و ابعاد آن اثربخش بوده اند.

    کلیدواژگان: درمان تنظیم هیجان، علایم عاطفی-رفتاری، مشکلات خواب، حل مساله
  • نیره سادات اسماعیلی طبا*، سید احمدرضا شاهرخی، معصومه موحدنیا صفحات 370-378

    سبک زندگی، ترکیب امور درونی و بیرونی زندگی آدمی است. امور درونی نظیر: بینش ها و گرایش ها و امور بیرونی نظیر: رفتارها، وضع ها و دارایی ها؛ سبک زندگی، دربرگیرنده همه ی حوزه های زندگی آدمی است، نه یک یا چند حوزه خاص؛ سبک زندگی، دلالت بر کلیت و برایند زندگی آدمی می کند، نه تک به تک رفتارها، گرایش ها یا بینش ها. امامت، به عنوان نخستین مسیله ای مناقشه برانگیز تاریخ و اندیشه اسلامی، یک مدلول اساسی و محوری دارد: جانشینی پیامبر در امر هدایت، سرپرستی جامعه اسلامی و رفع اختلاف و بحران در جامعه . «امامت» چشم انداز شیعی به بحران و حل آن بود درحالی که «خلافت» چشم انداز اهل سنت به بحران رهبری بعد از پیامبر است. پژوهش حاضر، چشم انداز به مسیله رهبری جامعه اسلامی و جانشینی پیامبر اسلام را از منظر یکی از اندیشمندان و الاهیدانان قرون میانه مذهب تشیع، یعنی ابوالفتح کراجکی، با روش توصیفی و تحلیلی موردبررسی قرار می دهد. به باور شیعه امامت، استمرار نبوت و منصوص از جانب خدای متعال است که ایمان راستین، جز با پذیرش آن محقق نمی شود. این باور در میان اهل سنت موردتردید و انکار قرار گرفت. ازآنجاکه مسیله ریشه تاریخی دارد، لازم است به منابع متقدم فریقین مراجعه شود.کراجکی یکی از اندیشمندان متقدمی است که رویکرد نظری شفاف، دقیق و علمی در مسیله امامت دارد. بااین وجود این چشم انداز و دیدگاه های او هنوز ناشناخته مانده است. به این اساس، پژوهش حاضر باهدف اصلی بررسی و تحلیل روش شناسی و ضرورت مسیله امامت از منظرکراجکی همچنین تحلیل اصول هفده گانه ی ایشان پیرامون مفروضات اهل سنت از مسیله ی امامت تبیین و تحلیل مسیله ی ضرورت امامت را موردنظر قرار دهد. نتیجه ای که به دست آمده اینکه وی، خاستگاه ضرورت امام را حفظ شریعت و تداوم رسالت پیامبر می داند. درنتیجه به امامت به عنوان یک مسیله کاملا الهیاتی می نگرد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، امامت، اسلامی، کراجکی
  • بی بی فاطمه قره مشک غراوی، عبدالله رجایی لیتکوهی*، رمضان صیقل صفحات 379-385
    هدف

    دوران جکومت سلجوقیان در ایران با اینکه از نظر سیاسی و اجتماعی فراز و فرود فراوانی داشت، اما به دلیل گرایش اغلب پادشاهان این دودمان به علم و دانش، وضعیت علمی ایران در این دوره رو به شکوفایی نهاد؛ به طوری که به باور پژوهشگران، این دوره در تاریخ تمدن و فرهنگ اسلامی عصری بی نظیر محسوب می شود. در این مقاله به بررسی وضعیت علوم نقلی در دوران حکومت سلاجقه پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش کتابخانه ای و نوع آن تحلیلی-توصیفی است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش بیانگر آن است که پرورش بسیاری از بزرگان و صاحب منصبان با کفایت و با فضل و ادب در زمینه علوم نقلی، در نتیجه تشویق و حمایت سلاطین و وزرای سلجوقی و بی توجهی به علوم عقلی و رکود این علوم از دلایل توجه به علوم نقلی در دوران حاکمیت سلجوقیان بوده است.

    نتیجه گیری

    یکی دیگر از دلایل رشد علوم نقلی در دوره سلجوقیان، تکثر ادیان و مذاهب و فرقه ها بود که تضارب آرای این فرق و اختلافات و درگیری های آن ها باعث ایجاد تالیفات ارزشمندی در حوزه علوم نقلی گشته است. تعدد دانشمندان و عالمان علوم نقلی که در نتیجه توجه به علوم نقلی در این دوره بود، منجر به خلق آثاری گرانسنگ در زمینه های مختلف علوم نقلی از جمله تذکره، تفسیر، عرفان، علوم ادبی و غیره بود.

    کلیدواژگان: علوم نقلی، سلجوقیان، تذکره، نظامیه، خانقاه، مسجد
  • فاطمه کریمی، مهران مختاری بایع کلائی*، داود کیاکجوری، قربانعلی آقا احمدی صفحات 386-397
    هدف

    این پژوهش با هدف ارایه مدل موفقیت کارآفرینی زنان با رویکرد عدالت اجتماعی در صنعت بانکداری دولتی بوده مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف در حیطه تحقیقات کاربردی می باشد و با توجه به اینکه در این پژوهش از روش های مطالعه کتابخانه ای و نیز روش های میدانی نظیر پرسشنامه استفاده شد، می توان بیان کرد که بر اساس ماهیت، یک پژوهش توصیفی-پیمایشی است و از نوع روش نیز کیفی-کمی (آمیخته) است. در ابتدا با بکارگیری روش تحلیل محتوای متنی، عوامل مرتبط با هر یک از متغیرهای تاثیر گذار در موفقیت کارآفرینی زنان شناسایی شده سپس با استفاده از تکنیک دلفی غربال شدند. در منهایت مولفه های ویژگی های روانشناختی کارآفرینی، ویژگی های رفتاری، عوامل سازمانی، عوامل زمینه ای به عنوان متغیرهای مستقل و همچنین متغیر عدالت اجتماعی به عنوان متغیر ها مداخله گرد شناسایی شدند که هر کدام زیر شاخص هایی را دارند. سپس به منظور بررسی اهداف پژوهش از آزمون های مدل معادلات ساختاری، بهره گرفته شد. نمونه ی پژوهش در بخش آماری با استفاده از فرمول کوکران تعداد 226 نفر کارکنان زن بانک های دولتی استان مازندران در نظر گرفته شده که پرسشنامه بین آن ها توزیع شد. همچنین در بخش دلفی نیز از نظرات 20 نفر از خبرگان صنعت بانکداری که دارای تجربه در زمینه ی کارآفرینی بودند، جهت غربال آیتم ها استفاده شد. در این پژوهش از نرم افزارهای آماری SPSS, SMART PLS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دهنده این امر بود  که در بین عوامل تاثیر گذار بر موفقیت زنان در حوزه کارآفرینی بیشترین تاثیر را عوامل زمینه ای با زیر شاخص های عوامل اقتصادی، موقعیت جغرافیایی و فرهنگ کارآفرینانه دارد.

    نتیجه گیری

    همچنین تاثیر گذاری عدالت اجتماعی نیز بر روی شاخص های اثر گذار بر موفقیت کارآفرینی زنان معنادار بوده است.باتوجه به نتایج کسب شده از طرح پژوهشی پیش رو؛ می بایست به عوامل شناسایی شده در جهت رونق کارآفرینی زنان توجه بیشتری نمود و زمینه را برای پیشرفت روز افزون کسب و کارهای ایجاد شده به دست زنان کارآفرین مهیا نمود.

    کلیدواژگان: کارآفرینی زنان، عدالت اجتماعی، صنعت بانکداری
  • محمدرضا عبدلی، علی یزدخواستی*، تقی آقاحسینی، هادی رمضانیان صفحات 398-411
    هدف

    سلامت جسم و روان کارکنان از موضوع‏های مهم و در عین حال قدری مغفول مانده در سازمان‏های عصر حاضر است که به نظر می‏رسد مدیران سازمان‏ها می‏توانند با هدایت سبک رهبری خود به این سمت بر جابه‏جایی‏ها و ترک خدمت کارکنان تاثیرگذار باشند..هدف از پژوهش حاضر، شناسایی، تبیین و طراحی الگوی ارزیابی اثربخشی دوره های آموزشی سلامت مدیریت بالندگی حرفه ای و اسلامی دانشگاه فرهنگیان بود.

    مواد و روش ها

      این پژوهش کاربردی و از لحاظ چگونگی جمع آوری اطلاعات  روش آمیخته از نوع اکتشافی و روش تحلیل اطلاعات تحلیل محتوای کیفی بوده است، مشارکت کنندگان صاحب نظران و متخصصان علوم تربیتی شاغل در دانشگاه فرهنگیان بودند که با رویکرد هدفمند و روش موارد مطلوب انتخاب گردیدند و با آنها به روش نیمه ساختار مصاحبه به عمل آمد. مصاحبه تا  رسیدن به نقطه اشباع ادامه یافت.  

    یافته ها

    در این پژوهش داده های منتج از مصاحبه ابتدا کد گذاری اولیه انجام تا مقوله ها یا کد های مستتر در داده های به دست آمده مورد شناسایی قرار گیرد. سپس بر اساس کد گذاری اولیه، داده ها و مقوله ها تعریف و مولفه ها مشخص  گردید. در پایان مدل و الگوی نهایی ترسیم شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به کدگذاری های به دست آمده از متون علمی و مصاحبه مشارکت کنندگان، 108 شاخص متشکل از مولفه های راهبرد با سه زیر مولفه هدف گزاری، نظارت و اجرا، مولفه مهارت با سه زیر مولفه مهارت های فردی، سازمانی و اجتماعی و مولفه فرایند با سه مولفه مدیریت، آموزش و مالی- اداری  به عنوان مولفه های الگوی فوق به دست آمد.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثربخشی آموزشی، مدیریت بالندگی حرفه ای، راهبرد، مهارت، فرایند
  • آرش ابراهیمی، سیده مریم موسوی*، شادی دهقان زاده، سامره اسدی ماجره، زینب سیروس جاهدی صفحات 412-422
    هدف

    هدف پژوهش حاضر اثر بخشی هیپنوتراپی بر ابعاد اضطراب کودکان 3 تا 10 ساله مبتلا به اوتیسم در مداخلات داندانپزشکی است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری به روش تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کودکان با اختلال طیف اوتیسم مراجعه کننده به مطب خصوصی دندانپزشکی واقع در مجتمع دانا واقع در پل بوسار شهر رشت بودند، که از میان آنها، نمونه ای شامل 32 کودک با اختلال اوتیسم که بر اساس پرسشنامه وکسلر هوش بهر ثبت شده در پرونده پزشکی آنها خفیف تا متوسط است به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 16نفر) جایدهی شدند. حجم نمونه 32 نفر مدنظر قرار گرفت تا در صورت افت آزمودنی ها این مقروضه رعایت شود. گروه آزمایش تحت آموزش 8 جلسه ای هیپنوتیزم مبتنی بر ذهن آگاهی توسط همکار دوم طرح که دوره های هیپنوتراپی گذرانده اند، قرار گرفتند . برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های حمایت اجتماعی (SSAS)، هیجانات منفی (21-DASS) و پیش بینی از بازگشت (RPS) استفاده شد. داده ها با آزمون های آماری رگرسیون گام به گام و مدل یابی معادلات ساختاری توسط نرم افزارهای 23-SPSS و Smart-PLS تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که همبستگی معناداری بین متغیرهای پژوهش وجود دارد و تمامی فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    اضطراب ناشی از امکان درمان دندانپزشکی، احساسی است که توسط موقعیت های مربوط به مراقبت ایجاد می شود که منجر به دلهره و ناراحتی می شود و انتظارات منفی را برای بیمار ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: هیپنوتراپی، ابعاد اضطراب کودکان، اوتیسم، معنویت درمانی، مداخله پژشکی
  • ایرج یارمحمد، سید حمید حسینی*، حامد فتحعلیان صفحات 423-432

    سبک زندگی مجموعه ای از شیوه های رفتار، ارزش ها، شیوه برداشت ها، حالت ها و سلیقه ها در هر چیزی را در برمی گیرد. سبک زندگی روشی است که فرد در طول زندگی انتخاب کرده و زیربنای آن در خانواده پی ریزی می شود که متاثر از فرهنگ، نژاد، مذهب، وضعیت اقتصادی، اجتماعی، اعتقادات و باورها هست. هدف کلی پژوهش حاضر، تبیین نقش روش تبلیغی اسوه و الگو در ترویج سبک زندگی اسلامی است. چرا که یکی از مهمترین شیوه ها و الزامات تحقق سبک زندگی اسلامی در جامعه، شکل گیری سبک زندگی از طریق ارایه و تبلیغ اسوه ها و الگوهای منطبق با موازین اسلامی می باشد. پژوهش از لحاظ هدف، توسعه ای و کاربردی و از لحاظ روش کیفی و استنباطی است که به شیوه ی تحلیل اسنادی انجام شده است. این مقاله در صدد است تا با روش کتابخانه ای و نگرشی توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر آیات قرآن کریم، شیوه و راهکار اصلی تحقق سبک زندگی قرآنی مورد ارزیابی قرار دهد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که روش الگویی در تبلیغ دین و ارایه اسوه های دینی در آموزه های اسلامی و بالاخص قرآن کریم بسیار موثر و راهگشاست و نشانگر توجه ویژه دین مبین اسلام به تمامی ابعاد زندگی انسان و ساحت های تربیتی، اعتقادی، اخلاقی، عبادی و... انسان ها و در همه جنبه های فردی و اجتماعی می باشد که می تواند نظام معیار مطلوب با قابلیت ارزشمندی و در یک کلام الگوی مطلوبی برای شکل بخشی به سبک زندگی جامعه باشد. فلذا از مهمترین کارکردهای روش تبلیغی الگویی، ترویج و تبلیغ سبک زندگی اسلامی می باشد.

    کلیدواژگان: اسوه، الگو، روش تبلیغی، سبک زندگی، سبک زندگی اسلامی
  • تکتم سادات جعفر طباطبایی*، آمنه ذاکری صفحات 433-441
    هدف

    آموزش مولفه های هوش اخلاقی یکی از مولفه های مهم تربیت است که به رشد فردی و اجتماعی کودکان و نوجوانان کمک می کند، بنابراین مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر هوش اخلاقی بر سرسختی روانشناختی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. از جامعه ی پژوهش که شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه هفتم متوسطه اول ناحیه دو بهارستان در سال تحصیلی 1402-1401 بودند، 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسش نامه سرسختی روانشناختی کیامریی و همکاران (1377) و سازگاری اجتماعی سین ها و سینگ (1993) بودند. گروه آزمایشی آموزش مولفه های هوش اخلاقی را دریازده جلسه ی 60 دقیقه ای در هفته ای دو بار دریافت کردند، اما گروه گواه نیز مداخله ای دریافت نکرد. جهت تحلیل داده ها از میانگین و انحراف معیار و روش تحلیل کوواریانس چند متغیره و تک متغیره با کمک نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون در متغیر های سرسختی روانشناختی و سازگاری اجتماعی بین میانگین پس آزمون در گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج آموزش مولفه های هوش اخلاقی به دانش آموزان، یک روش مداخله‏ای موثر جهت ارتقای سرسختی روانشناختی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان هست.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، سرسختی روانشناختی، سازگاری اجتماعی، دانش آموزان
  • اعظم آشوری*، کاروان رستمی، سمیه رحمنی، سمانه قلی زاده، مینا حسین صفحات 442-448
    مقدمه و هدف

    کیفیت بالای زندگی زناشویی نقش حمایتی برای افراد دارد، از طرفی کیفیت پایین زندگی زناشویی نقش یک عامل پرخطر را ایفا می سازد، بنابراین مطالعه حاضر باهدف تعیین نقش ناگویی هیجانی و هوش معنوی در پیش بینی کیفیت زندگی زناشویی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود، جامعه پژوهش را تمامی فرهنگیان زن متاهل مقطع ابتدایی ناحیه یک تاکستان در سال تحصیلی 1402-1401 بودند (260 نفر) که بر اساس جدول کجرسی و مورگان (1971) 150 نفر واجد شرایط به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند؛ و به پرسش نامه های ناگویی هیجانی بگبی و همکاران (1994)، هوش معنوی فرهوش و همکاران (1394) و کیفیت زندگی زناشویی باسبی و همکاران (1995) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین ناگویی هیجانی و کیفیت زندگی (467/0- =r) رابطه منفی و معنادار و بین هوش معنوی با کیفیت زندگی (572/0 =r) رابطه مثبت و معنادار برقرار است (01/0>P)، هوش معنوی و ناگویی هیجانی به طور معنی داری توانستند 2/36 درصد از تغییرات کیفیت زندگی را پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر نشانگر اهمیت ناگویی هیجانی و هوش معنوی در تبیین کیفیت زندگی زناشویی زنان بود.

    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، هوش معنوی، کیفیت زندگی زناشویی، زنان
  • علیرضا زارع داویجانی، خدیجه خانزادی*، عبدالرحیم نوه ابراهیم، نادر سلیمانی صفحات 449-462
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر سنجش میزان کارآفرینی و اثر عوامل موثر بر آن از دیدگاه دانش آموحتگان دانشگاه های پیام نور استان تهران بود.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق مورد استفاده همبستگی بوده و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (F، T، تحلیل عاملی اکتشافی)، اقدام به تجزیه و تحلیل داده ها شده است.

    یافته ها

    خروجی پژوهش به ترتیب تاکید بر تقویت چهار متغییر شامل توانمندی های فردی و شخصی و صلاحیت های دانش آموختگان، تقویت ارکان اموزشی مرتبط با توسعه کارافرینی در دانشگاه، تقویت شرایط حمایتی دولت، تسهیلگری، حمایتی و تشویقی) و در نهایت مداخله گری در محیط های شش گانه موثر بر کارافرینی دانشگاهی دارد.

    نتیجه گیری

    توانمندی های فردی و شخصی و صلاحیت های دانش آموختگان، تقویت ارکان آموزشی مرتبط با توسعه کارافرینی در دانشگاه، تقویت شرایط حمایتی دولت، تسهیلگری، حمایتی و تشویقی) مداخله گری موثر بر کارافرینی دانشگاهی دارد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، حمایت دولتی، توانمندی های فردی، ارکان آموزشی
  • نواب کاظمی*، ماندانا سراجی نژاد، ارغوان جلالوند، آتنا ترابیان، زهرا درویشی بداق صفحات 463-470
    هدف

    نشاط معنوی نیز یکی از ضروری ترین خواسته های فطری و نیازهای روانی انسان و سازگاری زناشویی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل اثر گذار در زندگی زناشویی به شمار می رود. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی رویکرد راه حل محور بر سازگاری زناشویی و نشاط معنوی زوجین شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه همراه با دوره پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه زوج های شهر تهران در سال 1401 بودند که به دلیل ناسازگاری زناشویی به مراکز مشاوره ای شهر تهران مراجعه کرده بودند . که از بین آن ها 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. و به پرسشنامه نشاط معنوی چیریان و افروز (1395) و سازگاری زناشویی  اسپانیر (1976) پاسخ دادند. گروه آزمایش در طی هفت جلسه 90 دقیقه ای رویکرد راه حل محور شرکت نمودند، اما گروه گواه آموزشی دریافت نکردند. جهت تحلیل داده ها از آزمون  تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر با کمک نرم افزار SPSS نسخه24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون در متغیر های سازگاری زناشویی و نشاط معنوی بین میانگین پس آزمون در گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود دارد، همچنین در دوره پیگیری نتایج پایدار بود (0٫001>p).

    نتیجه گیری

      نتایج نشان داد که رویکرد راه حل محور بر افزایش سازگاری زناشویی و نشاط معنوی زوجین شهر تهران موثر بود.

    کلیدواژگان: رویکرد راه حل محور، نشاط معنوی، سازگاری زناشویی
  • صغری مولایی، فرج بهزاد*، علیرضا عبدالرحیمی صفحات 489-497
    هدف

    کم فروشی یکی از موانع اقتصاد اسلامی است که مورد مذمت اسلام و مشمول گناهان کبیره و از مصادیق تضییع حقوق دیگران است. در کم فروشی تعادل و توازن در حقوق متقابل از بین می رود و آسیب جدی به جامعه وارد می شود.

    مواد و روش ها

    کم فروشی موجب دوری از رحمت خدا و سبب تباهی و فساد در جامعه می شود. لذا نظر به اهمیت موضوع، این پژوهش با رویکرد توصیفی - تحلیلی به بررسی مفهوم کم فروشی و عوامل و پیامدهای آن از منظر قرآن و روایات می پردازد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان می دهد که کم فروشی به معنی کم گذاشتن در پیمانه یا وزن و کاستن از حق دیگران است. کم فروشی تحت تاثیر عواملی همچون نداشتن ایمان به معاد، حرص، کفر و عدم ایمان،  بی تقوایی، تقلید، بی نمازی شکل می گیرد و پیامدهایی همچون ظلم، خشکسالی، فساد اجتماعی، محرومیت از خیر، محرومیت از رحمت الهی، نفرین، تهدید، آتش دوزخ، گرایش به باطل، سلب اعتماد، فساد اقتصادی، نزول عذاب الهی، نابودی، افول ارزشهای اجتماعی در پی دارد.

    نتیجه گیری

    این آسیب ها دین و زندگی انسانی را از بین می برد؛ و اقتصاد را از حالت رشد و شکوفایی به اقتصاد بیمار تبدیل می کند و موجب فروپاشی آن می شود.

    کلیدواژگان: کم فروشی، عوامل، پیامد ها، قرآن، روایات
  • روح الله محمدعلی نژاد عمران* صفحات 498-502
    هدف

    در قرآن کریم و روایات معصومان (علیهم السلام) به مسعود و منحوس بودن برخی روزها و شب ها اشاره شده است. جبر انگاری در مبارک و یا نامیمون دانستن ایام، آثار مخربی بر روان و سبک زندگی انسان می گذارد. با توجه به عوارض فشارهای روانی برآمده از این اندیشه برای جامعه، در این مطالعه کاربست مفهوم سعد و نحس در آیات و روایات مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی_ تحلیلی از محل بررسی آیات 16 سوره مبارکه فصلت، 19 قمر، 3 دخان و 35 رحمن در تفاسیر معتبر شیعه به ویژه تفسیر المیزان علامه طباطبایی و نیز مراجعه به منابع روایی و متون فلسفی و کلامی انجام شد.

    یافته ها

    رابطه معناداری بین انگاره جبر و اختیار با سلامت روانی و سبک زندگی برقرار است. همچنین رابطه معکوس بین مفهوم صحیح برآمده از آیات قرآن و روایات معصومین (علیهم السلام) در مساله سعودت و نحوست ایام با اختلال ناامیدی و افسردگی وجود دارد.

    نتیجه گیری

    پس از بررسی کاربرد سعد و نحس در آیات و روایات می توان چنین بیان کرد که سعد و نحس بودن مربوط به خود روزگار نیست. بلکه می توان دو صورت را برای مسعود یا منحوس بودن روزگار بیان کرد: نخست، آن نشان از اعمال و اتفاقاتی است که در روزگاری خاص اتفاق افتاده و سبب مبارک و نامبارک شدن آن شده است. به این معنا که در هر روز و شبی که نافرمانی از دستورات الهی صورت پذیرفته باشد آن روز یا شب نحس خواهد بود و اگر اطاعتی از دستور الهی انجام پذیرد آن روز یا شب مبارک و سعد می شود. دوم، هر فرد به نسبت اتفاقی که در روز یا شبی خاص برای او پیش می آید آن روز یا شب برای آن فرد سعد یا نحس است. به این معنا که اگر عذاب الهی بر او نازل شود نحس و اگر رحمت الهی نازل شود سعد خواهد بود. بنابراین برخی از اشارات به سعد یا نحس بودن روزگار جنبه تربیتی دارد و برای توجه داشتن انسان ها و عبرت گیری از حوادث گذشته است.

    کلیدواژگان: سعد، نحس، روایت، تفال، تطیر، سبک زندگی
  • فرزانه انگزی، سعیده سادات حسینی*، مختار عارفی، کیوان کاکابرایی صفحات 503-511
    هدف

    کووید-19 به عنوان یک بیماری ناشناخته و نرخ همه گیری بالا، توجه بسیاری از پژوهشگران حوزه پزشکی را به مقوله سلامت در چند سال گذشته به خود اختصاص داده است. پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل ساختاری اختلال های اضطرابی بر اساس سلامت روانی و با نقش میانجی راهبردهای مقابله ای در زنان باردار انجام شداست.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجراء، توصیفی از همبستگی و معادلات ساختاری است. در حوزه جمع آوری اطلاعات پژوهش از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده گردید. در بخش میدانی برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز پژوهش، از پرسشنامه های اختلال اضطراب فراگیر (GAD-7) اسپیتزر و همکاران (2006)، سلامت روانی گلدبرگ (1972) و راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن (1988) استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد، اختلال های اضطرابی بر اساس سلامت روانی پیش بینی می شود. همچنین نتایج نشان داد، راهبردهای مقابله ای در ارتباط بین اختلال های اضطرابی و سلامت روانی نقش میانجی دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج دیگر نشان داد، بین اختلال های اضطرابی یا سلامت روانی با نقش میانجی راهبردهای مقابله ای در زنان باردار، ارتباط وجود دارد.

    کلیدواژگان: اختلال های اضطرابی، سلامت روانی، راهبردهای مقابله ای، زنان باردار
  • فاطمه علائی، قدسی احقر*، لیلا فتحی ورنوسفادرانی صفحات 512-520
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اعتبارسنجی سلامت سازمانی و رابطه آن با کیفیت زندگی کاری دبیران متوسطه دوره اول شهر تهران انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر برحسب هدف، بنیادی-کاربردی؛ برحسب نوع داده، آمیخته (کیفی-کمی) از نوع استقرایی به شیوه  اکتشافی متوالی؛ برحسب روش گرداوری داده  ها در بخش کمی توصیفی- پیمایشی و در بخش کیفی تحلیل مضمون با رویکرد شبکه مضامین بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دبیران دوره اول متوسطه شهر تهران سال 1401 طبق ملاک های ورود و خروج در پژوهش بودند. برای تعیین حجم نمونه در بخش کیفی از اشباع نظری استفاده شد و تعداد 20 نفر انتخاب شدند. در بخش کمی، از فرمول کوکران استفاده شد و تعداد 300 نفر به عنوان حجم نمونه به روش چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از دو روش استفاده شد. روش اسنادی (کتابخانه ای): در این روش، اطلاعات از طریق مطالعه کتب، نشریات، منابع اینترنتی و پایگاه های اطلاعاتی جمع آوری و پس از انتخاب منابع نسبت به تهیه، فیش برداری و ترجمه متون مورد نظر اقدام شد و روش میدانی شامل مصاحبه نیمه ساختار یافته و یک پرسشنامه محقق ساخته و یک پرسشنامه استاندارد استفاده شد. به منظور تعیین روایی پرسشنامه  از روایی ظاهری، محتوایی و سازه استفاده شد که همگی مورد تایید قرار گرفتند. در  بخش کمی پژوهش، پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی محاسبه شد. در بخش کمی با توجه به سوال  های پژوهش از روش  های آمار توصیفی و استنباطی (همبستگی پیرسون، مدل سازی معادلات ساختاری  (تحلیل عاملی تاییدی)، تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون تی تک نمونه  ای) با استفاده از نرم افزارهای SPSS-v21 و Lisrel-v8 بهره گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که سلامت سازمانی با کیفیت زندگی کاری دبیران رابطه دارد.

    نتیجه گیری

    با ایجاد و حفظ سلامت سازمانی معلمان، کیفیت زندگی کاری در ایشان نیز ارتقا می یابد. در واقع سلامت سازمانی، در ابعاد جسمی و روحی، به معلمان کمک می کند تا از بودن در محیط مدرسه احساس لذت بیشتری رضایت کامل  داشته باشند

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، سلامت سازمانی، کیفیت زندگی
  • سحر دهقانی، عبدالحسن فرهنگی*، محمدعلی رحمانی صفحات 521-531
    هدف

     پژوهش حاضر، با هدف مقایسه اثر بخشی آموزش گروهی اصلاح الگوی تعامل والد - فرزند و برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی برنشانه های بیش فعالی و اختلال نافرمانی، اضطراب و کیفیت زندگی در کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی و کمبود توجه همراه با اختلال نافرمانی مقابله ای انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی که در آن از طرح پیش آزمون  - پس آزمون  با گروه کنترل با سنجش در خط پایه پس از مداخله و پیگیری 3 ماهه با گروه کنترل انجام گرفت. تعداد 36 نفر از دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی در سال تحصیل 1401-1400 در 10 دبستان دولتی پسرانه  منطقه 3 استان تهران مشغول به تحصیل بودند انتخاب و به طور تصادفی به گروه آزمایش (برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی)  n=12 و کنترل (n=12) گماشته شدند. به دلیل شیوع کروناکلیه شرکت کنندگان پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه نشانه های اختلال نافرمانی، سیاهه رفتاری آخنباخ و پرسشنامه بیش فعالی را به صورت ارسال لینک در سه مرحله تکمیل کردند. جلسات مداخلات با رعایت پروتکل های بهداشتی به صورت حضوری انجام شد. فرضیه های مربوط به اثربخشی مداخله پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره (مانکوا)  و همچنین آزمونهای تعقبی آزمون تعقیبی LSD تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد میانگین متغیر نشانه های اختلال نافرمانی و علائم بیش فعالی در مرحله پیش آزمون بین سه گروه تفاوت معنی داری وجود ندارد که نشانگر همگن بودن دو گروه پژوهش در مرحله پیش آزمون است، اما تفاوت بین دو گروه در مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری بود که می تواند حاکی از اثربخشی مداخله بر متغیرهای  ذکر شده و نیز پایداری اثربخشی در مرحله پیگیری بوده است.

    نتیجه گیری

      با توجه به اثر بخشی برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی این درمان در اولویت درمانی قرار داده شود.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی، اختلال نافرمانی مقابله ای، برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی
  • محبوبه درخشنده، کامل کمالی*، منصوره علیقلی صفحات 532-540
    هدف

     در طی سال های اخیر مفهوم قابلیتهای آموزش بازاریابی دستخوش تغییراتی شده است. با توجه به پیچیده شدن رقابت در بازار ، شرکتها ها باید نسبت به مسئولیت های اجتماعی خود در مواجه با بازارهای صادراتی پاسخگو باشند. نگاه ویژه به این مهم می تواند در بلندمدت باعت توسعه مزیت رقابتی گردد. هدف از این پژوهش ارزیابی تاثیر قابلیتهای بازاریابی مبتنی بر آموزش بر توسعه مزیت رقابتی بوده است.

    مواد و روش ها

     جامعه آماری این تحقیق را کلیه مدیران شرکت های مواد غذایی تشکیل می دهد. داده های لازم با پرسشنامه  از 86 نفر از مدیران شرکت ها که به روش نمونه گیری غیراحتمالی از نوع ساده و آسان انتخاب شدند گردآوری شد. جهت آزمون مدل از روش کمترین مربعات جزیی و نرم افزار SAMARTPLS استفاده شد.

    یافته ها

     یافته ها نشان میدهد تاثیر عوامل محیطی و قابلیتهای آموزش بازاریابی بر ارزش آفرینی معنادار شده است. ارزش آفرینی نیز تاثیر مثبتی بر توسعه مزیت رقابتی داشته است.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد تاثیر  تجربه مدیران بر قابلیتهای آموزش بازاریابی تاثیر مثبتی دارد. چابکی سازمانی نیز بر ارزش آفرینی تاثیر مثبت داشته است.

    کلیدواژگان: بازاریابی، قابلیت های آموزش، مزیت رقابتی
  • کاوه حیاک، فرهاد نژاد ایرانی*، جعفر بیک زاد، سید عبدالله حجتی صفحات 552-571

    تحقیق حاضر حاصل پژوهش میدانی از ارائه وضعیت توسعه فرهنگی در مناطق غرب کشور با محوریت جامعه کردنشین می باشد. پژوهش پیش رو درصدد آن است که ضمن شناسایی آسیبها و چالشهای موجود موانع توسعه فرهنگی بتواند الگوی مطلوب توسعه فرهنگی را درمناطق مرزنشین را تببین و طراحی نماید. رویکرد پژوهش کیفی و از نوع پدیدارشناسی میباشد ابزار گردآوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختارمند بوده و جامعه آماری متخصصان مدیریت فرهنگی و متخصصان اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیش از 20 سال سابقه که در امور فرهنگی مشغول به کار میباشد نمونه گری به روش هدفمند و ملاک محور بوده و با 18 نفر از مصاحبه کنندگان به اشباع نظری رسید. الگوی مطلوب موانع توسعه فرهنگی با 20 مضمون احصاءشده و در مرحله بعد جهت اعتبارسنجی الگوی مطلوب از نظر خبرگان با پرسشنامه بصورت کمی استفاده نمودند که نتایج این پرسشنامه نشان میدهد الگوی ملوب با 96 درصد مورد توافق و تایید خبرگان از نظر منطق، ویژگیها وخرده شاخصهای الگو میباشد.

    کلیدواژگان: الگوی مطلوب، توسعه فرهنگی، موانع توسعه فرهنگی، مناطق مرزنشین
|
  • Marzieh Malekiha, Seyyed Ziaoddin Olyanasab* Pages 1-10
    Purpose

    Happiness is one of the types of positive emotions that have many functions in human life in different dimensions. Spiritual happiness is one of the types of happiness that has been the focus of researchers in recent decades due to the increasing attention to the dimension of spirituality in life.

    Materials and Methods

    The current research was conducted with the aim of predicting spiritual happiness based on spiritual health, life project reflexivity and career development in students. The research method was descriptive and correlational. The statistical population of the research consisted of all male and female undergraduate students in the University of Isfahan at 2022 year. From this community, 360 students were selected using the cluster sampling method. Data collection tools include demographic characteristics questionnaire, spiritual happiness scale (Chirian & Afroz, 2015), spiritual health questionnaire (Delman & Frey, 2004), life project reflexivity questionnaire (Di Fabio & et al., 2019) and career development questionnaire (Patton & Creed, 2004). The data were analyzed by calculating descriptive and inferential statistics indices (Pearson correlation coefficient and step-by-step regression analysis).

    Findings

    The results of this research showed that there is a positive and significant correlation between spiritual happiness, spiritual health, life project reflexivity and career development. Also, the results of regression analysis in a step-by-step showed that spiritual health, life project reflexivity and career development explain a total of 40% of the variance of spiritual vitality (P<0.05).

    Conclusion

    The results of this research showed that spiritual health, life project reflexivity and career development are predictors of spiritual happiness.

    Keywords: Spiritual Happiness, Spiritual Health, Reflection, Life Project Reflexivity, Career Development
  • Mohadeseh Rezaee Farahabadi*, Ebrahim Naeimi, Atoosa Kalantar Hormozi Pages 11-21
    Purpose

    Cancer is an incurable disease that causes deep anxiety in patients and affects their life expectancy. Given that the dominant culture in Iran originate from Islam, the purpose of this research is study of life expectancy in the shadow of Islamic lifestyle.

    Materials and Methods

    This is a qualitative study and was done by Phenomenology method. Data were collected through in-depth and semi-structured interviews with 18 cancer patients in Tehran. This study was conducted by using the targeted sampling and then data analysis was performed by content analysis method.

    Findings

    The data show the common themes such as positive attitude, faith in God, family and social relationships are common themes for life expectancy in two groups, that these commonalities can be considered due to their presence in the same community and under the influence of the same teachings.

    Conclusion

    The results indicate the fundamental and effective role of beliefs, family and positive thinking in increasing life expectancy of cancer patients.

    Keywords: Cancer, Islamic Lifestyle, Life Expectancy
  • Asem Esmaeili*, Masumeh Esmaeili, Nafiseh Hosseini Buiki Pages 22-32
    Purpose

    The spread of technology has caused new issues and problems in the current time, one of which is the increasing access of sexual content to people in society, including pornography. The aim of this study was to obtain a differential prediction of pornography addiction based on the variables of religiousness and moral incompatibility of men in Tehran.

    Materials and Methods

    The study was descriptive and correlational, and the study population included 18 years or older men in Tehran in 2020-2021. The samples were 200 individuals selected by voluntary sampling method. In order to collect data, the scales of problematic consumption of pornography, empirical religiousness of Muslims, and moral inconsistency with pornography were used. For data analysis, discriminant analysis method and SPSS were used.

    Finding

    The results showed that religiousness and moral incompatibility can predict group membership of boys and men with pornography addiction and without pornography addiction (P <0.01).

    Conclusion

    The less religiousness and moral incompatibility become, the more use of erotic content, including pornography, will increase. As a result, these two variables have an excellent ability to predict pornography addiction.

    Keywords: Addiction, Pornography, Religiousness, Moral Incongruence, Differential Prediction
  • Mahyar Khani Moghadam* Pages 33-44
    Purpose

    One of the most important social challenges is to maintain family cohesion and in this, the role of sexual relations between spouses is fundamental. Given the many harms that have arisen with the change of lifestyle in this area, the present study seeks to answer the questions that what are the most prominent pillars of the sexual morality system in Islam? Based on that, what are the most prominent ways to increase spouses' sexual satisfaction?

    Materials and Methods

    The research was conducted by library-citation method and descriptive-analytical analysis.

    Findings

    The three pillars of "wisdom", "guidance" and "satisfaction" can be mentioned as the pillars of the Islamic sexual ethics system, which have principles such as "observance of privacy", "tendency to complementary sex" and "continuity" The human race. By observing the frequency of religious teachings emphasizing the needs of spouses' sexual satisfaction and taking into account the challenges of society, the four strategies of "keeping the hijab", "keeping the look", "impudence" and "reciprocal attention to the spouse's instincts" are more prominent.

    Conclusion

    The three strategies of "keeping the hijab", "keeping the look" and "ungratefulness" as necessary and obligatory for each other and arising from the pillar of "divine satisfaction", can protect spouses from mental and physical dangers and illegitimate tendencies. It is safe. The strategy of "spouses' mutual attention to each other's emotional and physical needs" also originates from the pillar of "divine guidance"; Given the difference between men and women in arousing and satisfying sexual instinct, each of them must consider the sexual desires of the other person to increase sexual satisfaction. In further promoting these strategies at the community level and preventing related harms, the three factors of "knowledge", "observance" and "supervision" and the participation of related institutions and tools are noteworthy.

    Keywords: Sexual Ethics, Sexual Satisfaction, Spouses, Quran, Narrations
  • Gholamreza Tajbakhsh*, Barzin Ahmadi Pages 45-57
    Purpose

    Lifestyle is a multifaceted model and health plays a central role in it. There is a kind of aspect of health-oriented lifestyle that refers to the sports model, which emphasizes the aspect of health-oriented aspect more. A health-oriented lifestyle includes various aspects of people's lives and not only affects individual health, but also affects public health. The main goal of this research is to investigate the sociological factors that determine the health-oriented lifestyle among young people aged 18-35 in Hamadan city. The sub-goals are: 1- Investigating the status of the health-oriented lifestyle of the youth of Hamedan city 2- Investigating the determining factors of the health-oriented lifestyle of the youth of Hamedan city. In this research, various theories were examined from the point of view of theorists in relation to the explanation of the subject.

    Material and Method

    This research was done by survey method and using questionnaire technique. Based on Cochran's formula, 384 people were selected as the sample size. A multi-stage cluster sampling method was used. After data collection, the obtained information was analyzed by spss software. Correlation coefficient, regression and path analysis were used to analyze the data.

    Finding

    The descriptive findings of the research show that about half of the respondents' health-oriented lifestyle status is at an average level. The findings of explanatory results show that the correlation between independent and dependent variables is 0.54 and the exercise pattern variable has a greater effect on health-oriented lifestyle with 0.67. According to the analytical findings of multivariable regression, the independent variables of social capital 0.44, cultural consumption 0.41, social and economic base 0.32 influence the health-oriented lifestyle, respectively.

    Conclusion

    A health-oriented lifestyle with an emphasis on the role of exercise in the physical and mental health of people is very important. Because the importance of physical and mental health puts lifestyle goals and social relations under its radius and these factors affect the environment of behaviors based on a healthy life.

    Keywords: Sports Model, Youth, Lifestyle, Health-Oriented, Social Capital
  • Moosa Javdan*, Nasibeh Poordadkhodaei, Abdollah Forozanfar Pages 58-67
    Purpose

    Adolescents' experiences, foresight, life style and self-control play an important role in how they face with life challenges. So, the aim of this study was to determine the relationship between Foresight, Islamic lifestyle and self-control with adolescents' religious identity.

    Materials and Methods

    The design of the present study was descriptive and correlational. The statistical population of the study consisted of all secondary high school students (females and males) in Rudan City, who were studying in the academic year of 2019-2020. From the statistical population, 200 students (100 females and 100 males) were selected by multi-stage cluster random sampling and studied. Questionnaires of Foresight, Islamic life Style, Self-control and Religious Identity were used to collect data. After collecting and extracting data, participants' scores were analyzed used Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis.

    Findings

    Data analysis showed that there is a significant relationship between, foresight, islamic lifestyle and self-control with adolescents' religious identity (R = 0/62). The results also showed that futurism, Islamic lifestyle and self-control, significantly have the power to predict religious identity in adolescents (p ≤ 0.01). Based on the results, self-control (β =0/56), Islamic lifestyle (β =0/15) and Foresight (β =0/54) could predict religious identity in adolescents.

    Conclusion

    According to the result, Foresight, self-control and islamic life style have a constructive and effective role in determining religious identity, positive confrontation with challenges, positive self-image and improving the quality of life in adolescence.

    Keywords: Foresight, Self-Control, Islamic Life Style, Religious Identity
  • Ramezan Solati Anaghizi, Shahnam Abolghasemi*, Abdolhasan Farhangi Pages 68-78
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the effect of emotional self-regulation training on self-control and self-compassion.

    Materials and Methods

    The statistical population of this research included all the students of the first secondary level of Rasht city in the academic year of 2001-2001. Among the statistical population using the purposeful sampling method and based on the score of the questionnaire, the self-control questionnaire (Tanji et al., 2004), and the self-compassion questionnaire (Naf, 2003) in the pre-test, 45 students who met the entry and exit criteria were the statistical sample. formed These 45 people were randomly selected into 3 groups of 15 people (2 experimental groups and one control group) who received self-compassion training for the experimental group (A) and emotional self-regulation training for the second group (experimental group B). and the control group (C) was placed on the waiting list. In order to analyze the research data, multivariate covariance analysis was used. The data were analyzed using spss-22 software.

    Findings

    The results showed that emotional self-regulation training has a significant positive effect on self-control and self-compassion.

    Conclusion

    Therefore, learning and applying the techniques used in this treatment protocol will make people potentially able to communicate with the present time and change their behavior in such a way as to maintain a valuable life for themselves.

    Keywords: Self-Control, Self-Compassion, Self-Regulation, Quality of Life, Mental Health
  • Neda Khodashenas Firouzabadi*, Reza Donyavi, Hossein Bagheri Pages 79-91
    Purpose

    the aim of this study was to investigate the effectiveness of personal structure change training on perfectionism and Alexithymia with Flip-Flop of Triple Words approach in students of the Faculty of Engineering, Azad University South Tehran Branch.

    Materials and Methods

    This research is applied in terms of purpose and in terms of data collection and analysis method, semi-experimental with pre-test-post-test design with control group and in terms of location, field. The statistical population of this study included all students of the Faculty of Technical Azad University, South Tehran Branch. The number of whom was equal to 20145, of which 30 were selected as the sample available as a sample. Data collection tools in this study included two standard questionnaires: Identity Perfection and Felt (1991) and the Toronto Emotional Questionnaire (1994). Metacognitive therapy sessions are based on the protocol of changing cognitive structures with a three-word slang approach in eight sessions.

    Findings

    The results showed that teaching the change of personal structures has had an effect on perfectionism and emotional distraction in students. The results also showed that teaching the change of personal structures had an effect on the components of perfectionism in students.

    Conclusion

    In addition, the results showed that teaching the change of personal structures has also affected the components of emotional inadequacy in students. Accordingly, educational, counseling and training centers can use this method.

    Keywords: Flip-Flop of Triple Words, Personal constructs, Perfectionism, Alexithymia, Balance
  • Zahra Forouzandeh*, Behzad Saberi, Maryam Omidi, Abolghasem Sharefi Pages 92-98
    Purpose

    In the teachings of Islam, prayer is one of the most important obligations and there is no alternative. since the rapid development of the concept of spirituality in the university environment is necessary, the present study was conducted with the aim of investigating the attendance and factors affecting the participation of students in congregational prayer to explain the current situation and the factors affecting it, to remove the obstacles and to plan to this   divine  duty for  more prosperity .

    Materials and Methods

    This research was a  descriptive-analytical study that was performed on 168 students in Shahrekord University of Medical Sciences in 2021. Data were collected using a 28-item researcher-made questionnaire, including: demographic characteristics and factors affecting participation in congregational prayers. After completing the questionnaires, the data were analyzed using SPSS software.

    Findings

    According to the findings of the present study, among the motivational components of attending congregational prayers, the component of Imam Jamaat and his behavior in the university have the highest and the class of Islamic education and the emphasis of professors of education have the lowest mean and their relationship was significant (P<0.05). Moreover, among the components that prevent “the prolongation of congregational prayers”, the highest mean score and “the space for congregational prayers do not have the having no necessary attractive space” had the lowest average score and their relationship were significant (P<0.05). In addition, based on the findings of the present study, no statistically significant relationship was observed between demographic variables and attending congregational prayers (P>0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, teaching and assigning the education curculum for prayer rules and expressing the virtues, advantages and blessings of congregational prayer in the form of Islamic education course, avoiding prolonged congregational prayers and creating a lively and as well attractive atmosphere in the place of prayer is effective in encouraging to participate and perform this divine duty, and the cultural officials of the university can provide the ground for the maximum presence of students in congregational prayers with better planning.

    Keywords: Students, Congregational Prayers, Attendance Rate
  • Houshang Garavand*, Saeideh Sabzian Pages 99-109
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of spiritual well-being in the relationship between health-promoting lifestyle and psychological distress in during the COVID-19 prevalence.

    Materials and Methods

    The research method was correlation of the type structural equation modeling. The population of this study included all Undergraduate students Poldokhtar Higher Education Center who were studying in the academic year 2020-2021. The statistical sample size was determined based on the rules of thumb Kline equal to 230 people, which was done by available sampling method and online questionnaire. The instruments used in this study were Health Promoting Lifestyle Profile (HPLP), Kessler Psychological Distress Scale (KPDS-10), and Spiritual Well-Being Scale (SWBS). Data analysis was performed using Path analysis statistical method and by the SPSS-22, and AMOS-24 software. Bootstrapping method was used to examine the mediating role of the variables in Amos software.

    Findings

    The results showed that health-promoting lifestyle and spiritual health have a direct negative effect on students' psychological distress. The results of structural equation modeling also showed that spiritual health has a mediating role in the relationship between health-promoting lifestyle and psychological distress.

    Conclusion

    The results of this study indicate that spiritual health can act as a mediating factor in the relationship between health-promoting lifestyle and psychological distress, so it should be used as a cornerstone to maintain good health

    Keywords: Health Promoting Lifestyle, Spiritual Well-Being, Psychological Distress
  • Seyedeh Saeideh Babazadeh Zavieh, Seyed MohammadJafar Haeri, Ardalan Shariat* Pages 110-116
    Purpose

    Telerehabilitation is one of the new applications of technology in rehabilitation services. This method reduces the need to visit in person and saves the time and money of the clients. Knowing the ethical principles is very important in this type of rehabilitation. The aim of this study was to examine the essential ethical principles in Telerehabilitation.

    Materials and Methods

    We searched through Science Direct, PubMed, Cochrane Library, and SID databases. Keywords included Telerehabilitation, Telemedicine, Telehealth, eHealth, and Ethics.

    Findings

    The most essential ethical principles that should be considered in Telerehabilitation include privacy and security, professional commitment, and responsibility for compensation of possible losses from the therapist/treatment center.

    Conclusion

    Providing Telerehabilitation services should meet all the expectations of face-to-face rehabilitation. The lack of international standards of ethics in Telerehabilitation is one of the main obstacles to the widespread use of this method. To use this method effectively and correctly, the ethical principles in this field must be clearly defined, and Telerehabilitation systems must have specific characteristics under the ethical principles.

    Keywords: Ethics, Telemedicine, Telerehabilitation
  • Fatemeh Zarei, Abbas Gholtash*, Aliasghar Mashinchi Pages 117-129
    Purpose

    The purpose of the current research was to design and validate the Iranian Islamic lifestyle curriculum model of the secondary education system of the country.

    Materials and Methods

    The type of research method was hybrid; In the qualitative part, interviews and document review were used, and in the quantitative part, a descriptive survey method was used. In the qualitative part, the participants in the research included 12 experts and experts in the field of education and university professors, and in the quantitative part, 140 secondary school students participated. The method of data analysis in the qualitative part was based on the analysis of themes in "Max Kyoda" software and in the quantitative part based on the model of structural equations of SmartPLS software and SPSS software.

    Findings

    In connection with the analysis of Iranian Islamic lifestyle components, 110 themes in the form of 10 components including thinking and creativity (4 concepts), health and hygiene issues (5 concepts), economic issues (4 concepts), defense and security issues (4 concepts) ), social and sociological issues (7 concepts), belief and religious issues (10 concepts), cultural and artistic issues (6 concepts), scientific and educational issues (7 concepts), psychological issues (4 concepts) were introduced. Finally, in order to validate this model, the results of the Stone-Geisser index showed that the index for financial and economic components, morals, family and Iranian Islamic lifestyle has a stronger estimate than other components, which have positive values. This index shows the appropriate quality of the reflective measurement model.

    Conclusion

    By comparing the results with the fit indices of the model, we come to the conclusion that all the models obtained from the components of the Iranian Islamic lifestyle variables are acceptable.

    Keywords: Curriculum, Lifestyle, Iranian-Islamic Lifestyle, Secondary Education, Educational System
  • Fatemeh Hajiakbari*, Sayed mahdi Rahmati Pages 130-137
    Purpose

    From the point of view of Islam, the family has a special position and sanctity that cannot be compared with any other institution. The importance of providing and improving the mental and physical health of family members, spiritual valuing of the family bond, laying the groundwork for strengthening and strengthening this bond and preventing its vulnerability and collapse, through the establishment of recommendations-based and restraining propositions. The basis of wisdom is the sanctity that is given to the family in the monotheistic worldview of Islam and includes a wide field of study.

    Materials and methods

    The present library research aims to analyze the problem of positive correlation between good faith and Follow the teachings of Quran and Hadith to improve health. The method of collecting information is based on library expression and available interpretive and narrative sources.

    Findings

    The findings of the research show the correlation and positive effect of good faith on improving the health of the family institution from the perspective of Islam.

    Conclusion

    Suspicion is a wide concept in the literature of Islamic religion, and the only type of it that disrupts the proper and stable social interaction and is known as "suspicion" is condemned. The other side of this concept is "good faith". The same purity of mind and good thinking, which is the factor of flourishing human relationships and is considered a social capital. As mentioned, in all social institutions and especially in the family institution, it becomes the basis for improving the health of the members and their growth.

    Keywords: health, goodwill, solidarity, Islam, family
  • Roya Mosaei, Khadije Abolmaali Alhoseini*, Fariborz Bagheri Pages 138-148
    Purpose

    The current research was conducted with the aim of developing a growth-oriented educational package for adults aged 35 to 45 years.

    Materials and Methods

    The present research was conducted using a qualitative method of qualitative analysis of the text using a conventional method. The research community includes Persian and English specialized books and articles available in the field of adult development and education in the last 20 years. In order to collect information in the first stage of the research, articles were searched in the databases of Magiran, Noormags Eric, Scopos, Elsevier, Jihad Academic Information Database, Iran Doc, Alam Net. The sampling unit in the current research includes all words and themes that were in the field of adult education, cognitive-emotional and social education, growth-oriented education, adult educational needs, etc. The collected texts were coded by thematic analysis method. The main themes obtained include: self-discovery and its realization in life, adopting a new worldview, rebuilding life, giving meaning to life, managing problems, the role of the group in adult learning, and maintaining adult agency in learning.

    Findings

    The themes obtained from the analysis of the texts show that two general categories are significant: 1. Themes that can determine the content of the educational package, such as: self-discovery and its realization in life, adoption of a new worldview, Rebuilding life, giving meaning to life, managing problems. And the second category of articles that includes the method of implementing the package, which includes the role of the group in adult learning and maintaining adult agency in learning.

    Conclusion

    According to the findings, education in adulthood requires considering the developmental characteristics of adults and the self-determining role of adults should be considered.

    Keywords: Developmental, Developmental Tasks, Adult Education
  • Mahshid Alahverdi, Hassan Ahadi*, Javad Khalatbari Pages 149-161
    Purpose

    This research was conducted with the aim of predicting life satisfaction based on attitude towards illness and feeling lonely with the mediation of emotional balance and mental satisfaction in the elderly.

    Materials and methods

    The research method was correlational, and the statistical population was made up of elderly people living in nursing homes in 1401. According to the modeling method, the sample size was 340 people who were selected by random quota method. Data collection tools include: Wally and Shifur's Life Satisfaction Scale (1969), Kellner's Disease Attitude (1985), Russell's Feeling of Loneliness (1978), Bradburn's Emotional Balance (1969), Peter Klug's Mental Endurance (1982). In the data analysis method, descriptive statistics indicators as well as structural equation test and path analysis were used.

    Findings

    The research findings indicated that there was a positive and significant relationship between life satisfaction and attitude towards illness. There has been a positive and significant relationship between life satisfaction and loneliness. There has been a positive and significant relationship between life satisfaction and mental endurance. There has been a positive and significant relationship between life satisfaction and each of the variables of emotional balance and mental endurance.

    Conclusion

    Therefore, the attitude towards illness and the feeling of loneliness with the mediation of emotional balance and mental endurance have been predictors of life satisfaction.

    Keywords: Life Satisfaction, Attitude to Illness, Loneliness, Emotional Balance, Mental Endurance
  • Farideh Esmaili, Shokoh Navabinezhad*, Alireza Kiamanesh Pages 162-175
    Purpose

    The purpose of the present research is to investigate the effectiveness of emotion-oriented training on early maladaptive schemas during marriage and marital satisfaction in joint life. The research design is semi-experimental and of pre-test-post-test type with a control group

    Materials and Methods

    . The statistical population of the research includes all couples with problems referring to counseling centers in Tehran since 2017, at least 6 months have passed since the date of their marriage to the beginning of their cohabitation under one roof and the implementation of a post-test 6 months after the beginning, data collection It lasted until the spring of. 2021 couples (80 people) were selected from the statistical population of the study and randomly assigned to two experimental and control groups. Both groups completed the early maladaptive schemas questionnaire in the pre-test phase. Then the subjects of the experimental group were subjected to intervention (emotional training), but the subjects of the control group did not receive any intervention.

    Findings

    Finally, both groups were subjected to a post-test after 6 months of cohabitation and completed the questionnaires of early maladaptive schemas and marital satisfaction.

    Cocnclusion:

     The results showed that emotion-oriented training has an effect on early maladaptive schemas and marital satisfaction. Also, the results showed that there is no significant difference between the effectiveness of emotion-oriented training on the early maladaptive schemas and marital satisfaction of men and women.

    Keywords: Emotion-Oriented Training, Early Maladaptive Schemas, Marital Satisfaction, Engagement Period, Men, Women
  • Zahra Dastmardi, Leila Moghtader*, Bahman Akbari Pages 176-187
    Purpose

    The purpose of this research was to compare the effectiveness of mutual behavior analysis and self-compassion therapy on self-respect and differentiation in students with emotional failure.

    Materials and methods

    The current research was semi-experimental with a pre-test and post-test design. The statistical population of this study was the students who experienced emotional failure in Azad University of Rasht in 2019, 45 students were randomly selected in three groups: self-compassion (15 people), mutual behavior analysis (15 people) and the control group (15 people) was replaced. The research tools were the short-form differentiation questionnaire (Drake, 2011) and the Rosenberg self-esteem scale (1965); Students of Gilbert's (2010) self-compassion therapy group and Conner et al.'s (2016) interactional behavior analysis therapy group received eight 90-minute sessions. The data were analyzed by variance analysis and covariance analysis.

    Findings

    The results showed that the intervention based on self-compassion and self-behavior analysis was effective on self-respect and differentiation of students with emotional failure; No difference was found between the effectiveness of self-compassion over the treatment of mutual behavior analysis in self-esteem and differentiation.

    Conclusion

    According to the results obtained between the two methods of self-compassion and mutual behavior analysis, there was no difference in terms of the level of influence, and both methods are suitable methods for improving the level of self-esteem and distinguishing students who have experienced emotional failure. They are going.

    Keywords: Interactional Behavior Analysis Therapy, Self-Compassion over Self-Respect, Differentiation, Emotional Failure
  • Seyyed Ali Hosseini, Abbas Gholtash*, Mokhtar Rranjbar, Seddigheh Mohammadjani Pages 188-198
    Purpose

    The present research was conducted in order to design a family economics curriculum model for Iran's second secondary school.

    Materials and Methods

    The approach of this research is mixed exploratory (qualitative-quantitative). The research method in the qualitative part is based on the foundational data theory and in the quantitative part, it is a descriptive survey type. The participants of this research include all experts in this field (professors, specialists and experts in the field of educational planning, educational management, educational research, economics). The selection of participants in the qualitative section was done by non-random sampling method and using the snowball technique. The semi-structured interview continued until the theoretical data saturation level and 30 people were interviewed. Strauss and Corbin method and three-stage coding (open, central and selective) were used to analyze the data in the qualitative part. In the quantitative part of the research, a researcher-made questionnaire was used to examine the current and desirable state of the family economics curriculum model. Sampling was done in the quantitative part by a simple random method among specialists and experts (field of educational planning, educational management, educational research, economics, psychology, sociology and accounting) and 118 people were selected as a sample.

    Findings

    Based on the model obtained, the components of family economics education for students include: family education, explanation of individual factors, economic approach of society, explanation of social factors, suitable educational content for better understanding of economic concepts, suitable educational environment, life skills and teaching concepts. They are economical. The findings of the quantitative part of the research using the chi-square test also showed that the components and items extracted in the qualitative part were of medium to high importance and all the sample people had a positive opinion about the model.

    Conclusion

    They confirmed its coherence and strength and evaluated it as completely consistent with the literature of activities in the education environment.

    Keywords: Accreditation, Model, Family Economics Curriculum, Second Secondary Course
  • Latif Abbasi, Aliasghar Tajari *, Ahmad Moradkhani Pages 199-207

    In order to establish an advanced society, first the importance of progress and its essential role in all political, moral, social, cultural, etc. dimensions must be recognized and a complete model that can cover the aforementioned dimensions must be designed and this model is May it be able to provide the background for the flourishing of various talents of the members of the society. There are many indicators to achieve the progress of the Islamic society, the most important indicator for the progress of the Islamic society is the rulers and agents of that society. If the rulers and officials in the society behave like justice, avoiding tyranny, beneficence, praying, trustworthiness, paying zakat, physical ability, righteous deeds, etc., based on the opinions of the Qur'an and the traditions of the infallible, then they are doing the right thing. The works will make significant progress and then the people under supervision and the people of that society will choose the right behavior and be guided to the right path by following their example, and these right behaviors have a great impact on the progress of the society. In this study, the authors have tried to explain the concept of progress and the influence of the behavioral characteristics of rulers and officials on the progress of the society by analyzing the verses of the Qur'an, Nahj al-Balaghe and the traditions of the innocents, using the analytical-descriptive method, because by examining these characteristics in We find that if the agents of the society are decorated with the behavioral characteristics desired by the Qur'an and the traditions of the innocents, they have a great impact on the progress of the society.

    Keywords: Progress, Development, Governors, Agents, Behavioral Characteristics
  • MohammadHassan Saneipour* Pages 208-215
    Purpose

    This research, with an analytical-descriptive approach, examines the position of the family in religious propositions and Quranic-narrative teachings in order to discover and extract the spiritual dimensions governing social groupings, focusing on the family unit.

    Materials and methods

    To collect the required information, the materials and data of the library and the reliable and first-hand sources and books of the religion of Islam with emphasis on the verses and traditions have been used. The present article seeks to analyze religious texts (Qur'anic and narrative statements) with a semantic approach and text mining, and to study the concept of family in the context of Islamic life and sociology of Islam.

    Findings

    The family has a specific definition, function and application in sociology. In a religious approach to this concept, Islam finds a spiritual- unseen use in accordance with the mission of the Prophet and a new and different identity is formed for the family. So, the Quranic keyword "ummah" finds a sociological representation and the concept of "faithful family" dominates other relations of religious society; The rule that before in the Jahili society was in the hands of blood, lineage, relatives and tribe, and in the emerging prophetic society (Madinah al-Nabi) faith-hereafter relations become the focus of the formation of the concept of family and other social interactions of Islam. Therefore, in the family identified in Islamic propositions, at different levels of society, the bond between members of the society is formed in the form of religious brotherhood and inter-family faith relations; Relationships that go beyond this world and find spiritual and afterlife reflection.

    Conclusion

    Therefore, family finds a spiritual- unseen function in Quranic teachings and Islamic lifestyle; a function that is less visible in today's family studies.

    Keywords: Family, Style of Islamic Life, Spirituality, metaphysics Faithful Society (Umma), Fatherhood, Brotherhood
  • Fatemeh Heydari Mashhour, Saeedeh Sadat Hosseini*, Karim Afsharinia, Mokhtar Arefi Pages 216-227
    Purpose

    Psychological well-being is one of the important concepts in positive psychology, which means optimal human performance. This issue has caused researchers around the world to pay attention to the underlying factors of well-being, especially in childhood. The present research was conducted with the aim of designing an integrated model of the underlying factors of psychological well-being in children.

    Materials and methods

    This research is descriptive in terms of its purpose and is considered a survey study in terms of data collection. To conduct the research, all the factors related to the issue of psychological well-being in children were identified in the literature by relying on the theoretical foundations and the literature, and further, the validation of the factors was done based on the CVR and CVI tests. The statistical population of the research was the experts in the field of psychology, who especially had studies in the field of children. Purposeful sampling and snowball method were used to select the participants and finally 20 people were considered as a statistical sample. Data analysis was done using fuzzy Delphi method (AHP) and interpretive structural model.

    Findings

    The findings of the research showed that the factors underlying well-being are divided into three dimensions: personal, educational and external, which respectively include factors such as emotional intelligence, personality traits, self-regulation, responsibility, self-efficacy, emotion regulation, perceived social support, mindfulness, and communication patterns. , social stress and anxiety for the individual dimension, parent management training, academic performance, positive intelligence training, life skills training and family performance for the educational dimension and finally, parent-child relationship, family cohesion and flexibility, socio-economic status, social networks , parental employment, internet addiction and computer games can be considered as external factors affecting children's psychological well-being.

    Conclusion

    Without a doubt, paying attention to the strengthening aspects of some factors along with the inhibiting aspects of other factors can be effective in improving the psychological well-being of children.

    Keywords: Psychological Well-Being, Delphi Method, Children, Underlying Factors
  • Omsalme Azimi Ghadikolaei, Mojtaba Tabari*, MohammadReza Bagherzadeh, Seyyed Jafar Moosavi Pages 228-236
    Purpose

    The purpose of this study was to provide a model for recruiting and retaining human resources of medical sciences universities in Mazandaran province under the conditions of the epidemic of the disease of covid-19.

    Materials and methods

    The current research was a mixed type of research. The statistical population of the qualitative section included 25 human resources experts from Mazandaran University of Medical Sciences, who were selected by a purposeful random method using a snowball sampling method. The statistical community of the quantitative department included 600 senior expert managers in the field of human resources at Mazandaran University of Medical Sciences, 148 of whom were selected as the statistical sample of the quantitative department from a random sampling. To collect information, a semi-structured interview tool and a questionnaire obtained from the interview were used.

    Findings

    According to the research results, 2 general dimensions of attracting and maintaining human resources were identified. Also, 11 components were identified, out of a total of 62 identified indicators, 17 indicators were assigned to recruitment and 45 indicators were assigned to human resources maintenance, and the value of the GOF index equal to 0.669 was obtained, which is suitable.

    Conclusion

    In general, it can be stated that the senior management of medical sciences universities must pay attention to the categories that are effective in maintaining human resources so as not to face a shortage of human resources.

    Keywords: Human Resources, Recruitment, Retention, Covid-19, Mazandaran University Of Medical Sciences
  • Fatemeh, Maryam Haji Abdolbaghi*, Ezzat Sadat Mirkhani, MohammadReza Matini Sadr Pages 237-251

    The family is the first and most important structure of society, if it is healthy and organized, the society will be orderly and stable, and if it is threatened by damage and pollution, social disorder will appear, and if the family is not treated, disorder will arise. Collective values will remain stable. As the Holy Quran connects the story of the creation of man with the formation of the family center, it has created a new plan for the happiness and stability of the family life, and for the health and happiness of this long-standing and dynamic center, paying attention to the possible harm to this institution. cause destruction and inversion, while respecting and paying attention to traditional and rational mechanisms for medicine and treatment of injuries, he emphasized the role of purity and piety in avoiding and avoiding the challenges of the family's foundation and wants that Muslims along with other Mechanisms use piety and piety as a controlling lever to prevent family harm. Even though there are many verses regarding the family, in some of the verses, with the conditional clause "I am sorry", some of the family's harms are predicted, which can be prevented from the harms of the family by using the adornment of piety. . The current research, which was compiled by descriptive-analytical method and relying on library data, aims to treat family traumas and solve social crises caused by it, in search of an answer to the main question, what is the role of piety in The prevention of family damage is based on the verses of An Khaftam in the Qur'an, and the most important result of the research is that referring to the inner and pious structure and grooming of the soul, reduces the scope of family damage and its damage. reduces and restores

    Keywords: family, piety, Ayat An Khaftam, prevention of injuries
  • Farhad Habibi, Sirous Asadian*, Sadegh Maleki Aversin Pages 252-262
    Purpose

    Humans need essential skills to carry out their affairs in life. Human education alone is not the answer to real needs, but Islam has addressed both material and spiritual needs so that people can achieve mental, physical, social and moral health. This study was conducted with the aim of rethinking the objectives of teaching the Islamic life skills curriculum for sixth grade students.

    Materials and Methods

    This research is of a mixed type due to the use of a qualitative approach as well as a quantitative approach. The first statistical population was all specialists in Islamic education, the sample size was reached by snowball method with the participation of 17 people with the theoretical saturation of information. The second statistical population was 33 curriculum specialists from various universities in the western provinces of the country, 30 of whom were selected through Cochran. The opinion of the first group was collected through a deep, semi-structured interview, in the second group, the information was collected and validated with a researcher-made questionnaire. The quantitative validity of this research in the form of face validity and reliability coefficient using Cronbach's method is .702 is. Qualitative validity of the trinity method and reliability was done with the techniques of verifiability, reliability and self-review. In the first part, after the interview, the data were summarized and analyzed in three stages of coding, and in the second part, the validation of the information was done with the single-sample t method.

    Findings

    A desirable model of Islamic life skills curriculum objectives was obtained with 3 main categories and 17 core categories.

    Conclusion

    By acquiring skills; Self-knowledge, empathy with others, knowledge of nature can achieve the skill of knowing God, and with the Islamic religious style, one can finally reach divine nearness and eternal happiness.

    Keywords: Education, Goals, Rethinking, Islamic Approach, Life Skills
  • Masoumeh Mohammadbeigi, Afsaneh Taheri*, Khadijeh Abolmaali, Koroush Gharergozli Pages 275-287
    Purpose

    Epilepsy is a common neurological disorder characterized by frequent and spontaneous seizures that are not well controlled with current medications. The aim of the present study is to investigate the mediator role of alexithymia in explaining the effect of perceived social support and childhood trauma on the psychological distress of patients with epilepsy.

    Materials and Methods

    This study is descriptive in terms of its practical purpose and data collection method, correlation method. The statistical population of the current research is Iranian epilepsy patients in Iran in 2019-2021. According to the number of variables and paths, a total of 260 subjects are required to perform the structural equations test. A simple random sampling method was used. Data collection tools were Toronto TAS-20, Childhood Trauma Questionnaire, Perceived Social Support Scale, Perceived Social Support Scale. The data were analyzed in Amus24 and SPSS24 statistical software and structural equation modeling (SEM).

    Findings

    Alexithymia mediates the effect of childhood trauma on psychological distress in a positive way and the effect of perceived social support on psychological distress in patients with epilepsy in a negative and significant manner.

    Conclusion

    Researchers and therapists in the field of clinical and health psychology, doctors, nurses, neuropsychologists, psychiatrists, psychiatric nurses, social workers and counselors should consider these components in their epilepsy patients based on the results of this research.

    Keywords: Childhood Trauma, Psychological distress, Perceived Social Support, Epilepsy, Alexithymia
  • Hamid Rezaei, Seyyed MohammadReza Hosseininia*, Mehdi Akbarnejad, Seyed Bashir Hosseini Pages 288-302
    Purpose

    The main purpose of this research is to examine the components of media appeals in relation to how the content of the Quran is presented, which is rooted in its media miracle.

    Materials and Methods

    The current research is trying to discover new dimensions of the media presentation of the content. The general research strategy is qualitative and the data collection method is library. In order to obtain data, Quranic examples of media appeal were searched with the keywords of media, appeal and content, and the method of description, analysis and interpretation was used in data analysis. Based on the analysis and interpretation of the extracted themes, the view of the media miracle of the content of the Quran is understandable. The miracle of the media presentation of the Qur'an's content prevails over the way it is presented to the audience.

    Findings

    Based on the results of analysis and interpretation of media themes and views, attractiveness components; "Similar to the current social media in the configuration of media presentation", "complex and wonderful method in content presentation", "solid and geometric semantic structure", "attention to the element of sound and sound", "considering different aspects related to the audience", "Using the power of imagination and mental imagery" and "telling stories" are inferred.

    Conclusion

    The media charms of the Quran, which are rooted in its media miracles, can be used to gain a better understanding of the various aspects of this divine medium that have not been discovered so far.

    Keywords: Quran, Attractiveness, Media, Components, Content Presentation
  • Saeedeh Ghasemi, Mozhgan Mohammadi Naeeni *, Faezeh Nateghi Pages 303-317

    In today's society, one of the growing problems that has disrupted life in urban communities is related to traffic problems and the behavior of citizens in this field. In fact, living in an urban society, due to the emergence of various centers such as administrative, commercial, and residential, has led to the increase of countless intra-city trips for each member of the society and has brought with it a problem called traffic. In general, traffic can be considered a phenomenon that is the result of interaction between human actions, nature (natural environment) and machine (technology). Among the factors affecting traffic, human actions, which are known as traffic behavior, is an issue that refers to the individual skills, perceptual and cognitive abilities of the driver, and shows how the driver reacts to traffic laws and warnings. Is. Therefore, traffic behaviors play an important role in traffic accidents. So that unpleasant traffic behaviors cause more accidents, and on the other hand, positive traffic behaviors promote the creation of a safe traffic environment. Therefore, the education of any country, considering that it covers a significant level of society and citizens, can be successful in teaching traffic behavior in various aspects, and through training desirable traffic behavior in the form of training The theory in the content of the books and practical training can be effective in projects such as: police assistant, etc. at different educational levels and to some extent guarantee the health of the citizens. The research method of this article is the descriptive method of analysis with library technique.

    Keywords: traffic, traffic behavior, student, education, health
  • Hassan Sarvari, Hossien Sahebdel*, Majid Ebrahimpour Pages 318-328
    Purpose

    This research was conducted with the aim of comparing the effectiveness of motivational psychotherapy and reality therapy on the mental health of female students.

    Materials and Methods

    The research method was a semi-experimental method with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the present study included female students studying in the second secondary level of Kashmir city in the academic year of 1402-1401. Using the purposeful sampling method, a number of 45 students from among the students studying in the second secondary level of Kashmir city who meet the conditions for entering the study, were selected and randomly divided into three groups, experiment (reality therapy = 15 people and psychotherapy motivation group = 15 people) and the control group (15 people) was assigned. The package of motivational psychotherapy and reality therapy was implemented on the experimental groups as a group. The data collection tool was the GHQ general health questionnaire. Analysis of covariance analysis and SPSS25 software were used to analyze the data.

    Findings

    The findings showed that there is a significant difference between the effectiveness of reality therapy and motivational psychotherapy on mental health in the post-test stage.

    Conclusion

    The post-test adjusted averages show the better performance of the motivational psychotherapy approach as a native approach on students' mental health.

    Keywords: Effectiveness, Motivational Psychotherapy, Reality Therapy, Mental Health
  • Amin Akbarpour, Narges Saeidian Khorasgani*, MohammadAli Nadi Khorasgani Pages 326-338
    Purpose

    The purpose of the present study was to identify the lived experiences of procrastination employees of Islamic Azad University in order to identify the components of procrastination.

    Materials and methods

    which was carried out with qualitative phenomenological method, the statistical sample of procrastination employees by implementing Takman's procrastination questionnaire (1991) and using multi-stage cluster random sampling method and based on the size of the statistical population of 35,000 employees per year (98-99) according to the table of Karjesi and Morgan (1970), 384 people were estimated, and based on the data analysis, 25 qualified people were identified as the unit of analysis in the qualitative section, based on the principle of theoretical saturation, with 15 people who had a structured interview. It was not found half deep. To measure the validity of the data, two methods of review of participants and review of non-participating experts were used in the research. The method of data analysis in the qualitative part was the 7-step Claysey method. In order to confirm the reliability of the qualitative findings, a scale with a 3-option spectrum was used to measure the content validity ratio (Lavache coefficient estimation) and in order to ensure the reliability of the qualitative findings, the Holstein reliability coefficient was estimated at 0.97. The revealed findings were 179 key terms. 292 secondary concepts (first category), 32 secondary concepts (second category) and 3 main concepts (dimensions) were extracted (primary concepts).

    Findings

    The findings showed that the factors of employee procrastination consist of 3 main dimensions including the organizational dimension (with 14 components), the individual dimension (with 15 components) and the social dimension (with 3 components).

    Conclusion

    The reason for the problem of procrastination should be widely investigated and rooted in order to identify its effective factors.

    Keywords: Procrastination, Organization, Employees, Islamic Azad University
  • Mohammad Ghafour Mostafa, Aziz Javanpour Heravi*, Hossein Norouzi Teymourlouie Pages 339-351
    Purpose

    One of the main concerns of progressive families at different levels is how to create suitable platforms for family members at all levels so that they can work with a sense of responsibility, complete commitment and loyalty to the issues in their society and family. Work and observe the principles of morality governing their society and family. Based on this, the present study was written with the aim of investigating the effect of Islamic moral philosophy on family relationships from the perspective of Allameh Tabatabai.

    Materials and Methods

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature. The method of collecting information was in the form of a document library. The subject area of the research is Islamic ethics and its time area is the first half of 1402.

    Findings

    Allameh Tabatbai, in explaining the hidden angles related to Islamic education and ethics, believes that the deviations that occur in the course of human beings towards their goals are only due to errors in its implementation and application, and not because of falsehood. The innateness of the decree and the purpose of creation must be realized sooner or later. In relation to mental preparation in the family, he states that for the mental development of people, they should follow public guidance and human guidance as a general rule; The characteristics and privileges of humans in crossing the paths of life; distinguishing human from other creatures; The application of reason in guiding man to the divine law, he noticed that walking in this path leads to human perfection and this is the goal of real moral and Islamic education. In terms of physical fitness, he places the greatest emphasis on childhood as the cornerstone of man, and by emphasizing the impact of social fitness on human education, he believes that God refers to social cooperation in order to be self-interested. slow He considers the most important reason for deviation to be the weakening of the relationship between man and God, and he considers the first manifestation of deviation from Islamic moral philosophy to be deviation in belief.

    Conclusion

    Deviation in thought is the first cause of denial caused by negligent upbringing of teenagers. Allameh Tabatabai considers the causes of deviation to be caused by two general factors, the influence of different beliefs of other religions and civilizations (social communication) and the influence of distorting actions by individuals, specific goals and methods. If worship is viewed as merely performing religious rites such as prayer, fasting, etc., if other behaviors and ethics are not included, then worship becomes a distorted concept and there is a gap between the life of a Muslim in the mosque and outside it. And it leads to deviation in its application and implementation that even religious rituals are deviated from the truth and purpose. He considers deviation, especially belief, to be the most dangerous type for the Muslim faith. Therefore, for the preparation of the family, Islamic ethics and ultimately the upbringing of children and teenagers, it is necessary to have a thought far from denial and deviation.

    Keywords: Moral Philosophy, Allameh Tabatabai, Family Relations, Influence, Deviation
  • Seyed Morteza Ghazavi, Sayedeh Fatemeh Hosseini Mirsafi*, MohammadMehdi Taghdisi Pages 352-360
    Purpose

    The purpose of this research is to examine the role and importance of social institutions in the formation of the correct moral structure in humans from the perspective of the Qur'an and traditions, which means social institutions, family, educational, cultural institutions, and government institutions.

    Materials and methods

    This research used the descriptive analysis method for data analysis and the library method for data collection.

    Findings

    The Quranic concept of Shakleh is one of the most important and fundamental concepts in individual and social growth and development from the perspective of Islam, and for its desired realization, the role of important and influential social institutions such as family, educational, cultural institutions, and government institutions is very important.

    Conclusion

    These institutions, relying on important foundations such as God-centeredness and belief in the resurrection, which are the main roots of the call of the Holy Qur'an and the traditions of the innocents (peace be upon them), as well as their special functions, can form the correct human and moral structure and promise a healthy society. and be moral, a society in which moral and human virtues are crystallized and moral vices will be faint in it.

    Keywords: Shape, Ethics, Institution, Society, Social Institutions
  • Zahra Rezaei Roozbehani, Azita Chehri*, Gelavij Mahmoudi Pages 361-369
    Purpose

    The aim of this study was the effectiveness of emotion regulation therapy on emotional-behavioral symptoms, sleep problems and problem solving in 14-16 year old girls.

    Materials and Methods

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control and follow-up group of 3 months. The statistical population of this study included all 14 to 16 year old female students studying in high school in Kermanshah in 2021-2022. By available sampling method, 60 female students were selected and randomly assigned to three equal groups of 20 people. Data were collected using the Ability and Problems Questionnaire (Goodman, 1997), the Problem Solving Questionnaire (Hepner and Patterson, 1988) and the Sleep Assessment Questionnaire (Boyce et al., 1989). Data were analyzed using SPSS software version 25 using descriptive statistics, statistical assumptions and analysis of variance with repeated measures and Bonferroni test.

    Findings

    The results showed that emotional-behavioral symptoms and their dimensions in the experimental groups significantly improved compared to the control group and this improvement remained stable in the follow-up stage.

    Conclusion

    The results showed that acceptance and commitment therapy and emotion regulation treatment compared to the control group were significantly effective in improving problem solving skills and its dimensions.

    Keywords: Emotion regulation therapy, Emotional-behavioral symptoms, Sleep problems, Problem solving
  • Nayereh Sadat Esmaili Taba*, Seyed Ahmad Shahrokhi, Masoumeh Movahednia Pages 370-378

    Lifestyle is the combination of internal and external affairs of a person's life. Internal matters such as: insights and tendencies and external matters such as: behaviors, situations and assets; Lifestyle includes all areas of human life, not one or more specific areas; Lifestyle refers to the totality of a person's life, not individual behaviors, tendencies, or insights.Imamate, as the first controversial issue of Islamic history and thought, has a basic and central meaning: the succession of the Prophet in the matter of guidance, guardianship of the Islamic society and resolution of differences and crises in the society. "Imamate" was the Shiite vision of the crisis and its solution, while "Khilafah" is the Sunni vision of the crisis of leadership after the Prophet. The present study examines the perspective of the leadership of the Islamic society and the succession of the Prophet of Islam from the perspective of one of the thinkers and theologians of the middle ages of Shiism, namely Abul Fatah Karajeki, with a descriptive and analytical method. According to the Shia belief, imamate is the continuity of prophecy and written texts from Almighty God, and true faith cannot be realized except by accepting it. This belief was doubted and denied among Sunnis. Since the issue has historical roots, it is necessary to refer to the advanced sources of the parties.Karajeki is one of the advanced thinkers who has a clear, precise and scientific theoretical approach to the problem of Imamate. However, this perspective and his views are still unknown. Based on this, the present research aims to investigate and analyze the methodology and necessity of the issue of Imamate from Karajeki's point of view, as well as the analysis of his seventeen principles regarding Sunni assumptions about the issue of Imamate, to explain and analyze the issue of the necessity of Imamate. The result obtained is that he considers the origin of Imam's need to preserve Sharia and continue the Prophet's mission. As a result, Imamate is seen as a completely theological issue.

    Keywords: Life style, imamate, Islamic, Karajeki
  • Bibi Fateme Ghare Moshk Gharravi, Abdollah Rejaee Litkohi*, Ramazan Seyghal Pages 379-385
    Purpose

    Although the Seljuk period in Iran had many political and social ups and downs, due to the inclination of most of the kings of this dynasty to science, the scientific situation of Iran flourished during this period. So that according to researchers, this period is considered a unique era in the history of Islamic civilization and culture. In this article, the situation of translation sciences during the Seljuk period has been investigated.

    Materials and methods

    The library research method and its type is analytical-descriptive.

    Findings

    The results of the research show that the education of many elders and officials with sufficient grace and courtesy in the field of transferable sciences, as a result of the encouragement and support of Seljuk sultans and ministers, and the neglect of rational sciences and the stagnation of these sciences are the reasons for paying attention to sciences. It was copied during the rule of the Seljuks.

    Conclusion

    One of the reasons for the growth of translational sciences in the Seljuk period was the multiplicity of religions, sects, and the conflicting opinions of these differences and their differences and conflicts have created valuable works in the field of translational sciences. The number of scholars and scholars of transliteration, which was the result of attention to transliteration in this period, led to the creation of precious works in various fields of transliteration, including tazkira, interpretation, mysticism, literary sciences, etc.

    Keywords: Translational Sciences, Saljoughian, Tazkira, Military, Monastery, Mosque
  • Fatemeh Karimi, Mehran Mokhtari Baye Kolaei*, Davood Kia Kojouri, Ghorbanali Aghaahmadi Pages 386-397
    Purpose

    This research has been investigated with the aim of presenting the success model of women's entrepreneurship with a social justice approach in the state banking industry.

    Materials and methods

    The purpose of this research is in the field of applied research, and considering that library study methods and field methods such as questionnaires were used in this research, it can be stated that based on The nature is a descriptive-survey research and the type of method is qualitative-quantitative (mixed). At first, by using textual content analysis method, the factors related to each of the influencing variables in the success of women's entrepreneurship were identified, then they were screened using the Delphi technique. In addition to the components of psychological characteristics of entrepreneurship, behavioral characteristics, organizational factors, background factors were identified as independent variables and social justice variable as intervening variables, each of which has sub-indices. Then, in order to investigate the objectives of the research, structural equation model tests were used. The research sample in the statistical section using Cochran's formula is 226 female employees of state banks in Mazandaran province, and the questionnaire was distributed among them. Also, in the Delphi section, the opinions of 20 banking industry experts who had experience in the field of entrepreneurship were used to screen the items. SPSS and SMART PLS statistical software were used in this research.

    Findings

    The findings showed that among the factors influencing the success of women in the field of entrepreneurship, the most influential are the contextual factors with the sub-indices of economic factors, geographical location and entrepreneurial culture.

    Conclusion

    Also, the influence of social justice on the indicators affecting the success of women's entrepreneurship has been significant. According to the results obtained from the upcoming research project; It is necessary to pay more attention to the identified factors for the development of women's entrepreneurship and prepare the ground for the increasing development of businesses created by women entrepreneurs.

    Keywords: Women's Entrepreneurship, Social Justice, Banking Industry
  • MohammadReza Abdoli, Taghi Agha Hosseini, Hadi Ramazanian Pages 398-411
    Purpose

    The physical and mental health of employees is one of the important and at the same time somewhat neglected issues in today's organizations, so it seems that managers of organizations can move in this direction by guiding their leadership style. The purpose of this research was to identify, explain and design a model for evaluating the effectiveness of health education courses in the management of professional and Islamic growth of Farhangian University.

    Materials and methods

    This research was practical and in terms of how to collect information, it was a mixed method of exploratory type and qualitative content analysis data analysis method. were selected and semi-structured interviews were conducted with them. The interview continued until the saturation point was reached.

    Findings

    In this research, the data resulting from the interview was first coded to identify the categories or hidden codes in the obtained data. Then, based on the initial coding, the data and categories were defined and the components were determined. At the end, the final model was drawn.

    Conclusion

    According to the codings obtained from scientific texts and interviews of participants, 108 indicators consist of strategy components with three sub-components of goal setting, monitoring and implementation, skill component with three sub-components of individual, organizational and social skills. And the process component was obtained with three components of management, education and financial-administrative as the components of the above model.

    Keywords: Evaluation of Educational Effectiveness, Management of Professional Growth, Strategy, Skill, Process
  • Arash Ebrahimi, Seyedeh Maryam Mousavi*, Shadi Dehghanzadeh, Samereh Asadi Majere, Zeinab Sirous Jahehi Pages 412-422
    Purpose

    The purpose of this research is to evaluate the effectiveness of hypnotherapy on the anxiety dimensions of 3 to 10-year-old children with autism during dental interventions.

    Materials and Methods

    The research method used was descriptive correlation and structural equation modeling through path analysis. The statistical population of this study included children with autism spectrum disorder who were referred to a private dental office located in Dana Complex, Busar Bridge, Rasht, Iran. A sample of 32 children with autism spectrum disorder, categorized as having mild to moderate levels based on the Wechsler-Hosh-Behr questionnaire recorded in their medical records, was selected using purposive sampling. They were then randomly assigned to two experimental and control groups, each comprising 16 participants. The sample size of 32 was chosen to account for potential dropouts. The experimental group received 8 sessions of hypnosis based on mindfulness, which was conducted by the first partner of the project, who had completed hypnotherapy courses. Data were collected using the Social Support Appraisals Scale (SSAS), Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS-21), and Relapse Prediction Scale (RPS) questionnaires. Data analysis was performed using stepwise regression and structural equation modeling with SPSS-23 and Smart-PLS software.

    Findings

    The results showed significant correlations between the research variables, and all research hypotheses were confirmed.

    Conclusion

    Dental clinics are common places that induce fear and anxiety in dental patients, especially in children with autism spectrum disorder. This leads to negative emotions in the patients. Therefore, hypnotherapy is potentially a powerful method to control and reduce these negative factors, helping to better prepare their minds for optimal dental services.

    Keywords: Hypnotherapy, Dimensions of Children's Anxiety, Autism, Spiritual Therapy, Medical Intervention
  • Iraj Yar Mohammad, Seyed Hamid Hosseini*, Hamed Fath Aliyan Pages 423-432

    Lifestyle includes a set of behaviors, values, perceptions, moods and tastes in everything. Lifestyle is the way that a person chooses during his life and its foundation is formed in the family, which is influenced by culture, race, religion, economic and social status, beliefs and beliefs. The general purpose of the current research is to explain the role of the propaganda method of Aswah and Algol in promoting the Islamic lifestyle. Because one of the most important methods and requirements for realizing the Islamic lifestyle in the society is the formation of the lifestyle through the presentation and promotion of patterns and models that conform to Islamic standards. In terms of purpose, the research is developmental and applied, and in terms of qualitative and inferential method, which was done in the way of documentary analysis. This article aims to evaluate the main method and solution of realizing the Quranic lifestyle with a library method and a descriptive-analytical approach and relying on the verses of the Holy Quran. The results of this research showed that the model method in propagating religion and presenting religious teachings in Islamic teachings, especially the Holy Quran, is very effective and path-breaking, and shows the special attention of the religion of Islam to all aspects of human life and educational and religious fields. , moral, religious, etc., of human beings and in all personal and social aspects, which can be a desirable standard system with valuable capability and in a word, a desirable model for shaping the lifestyle of the society. Therefore, one of the most important functions of the propaganda method is a model of promoting and propagating the Islamic lifestyle.

    Keywords: Pattern, Model, Preaching Method, Lifestyle, Islamic Lifestyle
  • Toktam Sadat Jafar Tabatabaei*, Ameneh Zakeri Pages 433-441
    Purpose

    Teaching the components of moral intelligence is one of the important components of child and adolescent education that can help the personal and social development of children and adolescents, so the present study aims the effect of moral intelligence on psychological hardiness and social adaptation of students.

    Materials and Methods

    The research method was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group. From the research population, which included all seventh-grade female students of the first secondary school in Do Baharestan district in the academic year 2022-2023, 30 people were randomly selected in two experimental groups (15 people) and the control group (15 people) ) were placed. The research tools were psychological toughness questionnaire by Kiyamrie et al. (1998) and Sinha and Singh social adjustment (1993). The experimental group received training on the components of moral intelligence, in eleven 60-minute sessions twice a week, but the control group did not receive any intervention. To analyze the data, mean and standard deviation and multivariate and univariate covariance analysis methods were used with the help of SPSS version 24 software.

    Results

    The results showed that by controlling the effect of the pre-test in the variables of psychological toughness and social adjustment, there is a significant difference between the post-test average in the experimental group and the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Teaching the components of moral intelligence improved psychological hardiness and promoted social adaptation of students. Based on the results of teaching the components of moral intelligence to students, it is an effective intervention method to promote psychological hardiness and social adaptation of students.

    Keywords: Moral intelligence, Psychological hardiness, Social adaptation, Students
  • Azam Ashouri*, Karvan Rostami, Somayeh Rahmani, Samaneh Gholizadeh, Mina Hossein Pages 442-448
    Purpose

    High quality of married life has a supportive role for people, on the other hand, low quality of married life plays the role of a high-risk factor, so the present study was conducted with the aim of determining the role of alexithymia and spiritual intelligence in predicting the quality of married life.

    Materials and Methods

    The current study was descriptive-correlational, the research population was all married female educators of the elementary school of one vineyard district in the academic year 202-2023 (260 people), according to the table of Kejarsi and Morgan (1971), 150 people qualified according to the method Available sampling was selected; And they answered the alexithymia questionnaires of Bagbi et al. (1994), the spiritual intelligence of Farhoush et al. (2014) and the quality of marital life of Busby et al. Data analysis was done using Pearson's correlation coefficient test and stepwise regression using SPSS version 18 software.

    Result

    The results showed that there is a negative and significant relationship between alexithymia and quality of life (r = -0.467) and a positive and significant relationship between spiritual intelligence and quality of life (r = 0.572) (P < 0.01). Spirituality and alexithymia could significantly predict 36.2% of changes in quality of life.

    Conclusion

    The findings of the present study indicated the importance of alexithymia and spiritual intelligence in explaining the quality of women's married life

    Keywords: Alexithymia, Spiritual intelligence, Quality of married life, Women
  • Alireza Zare Davijani, Khadije Khanzadi*, Abdolrahim Navehebrahim, Nader Soleimani Pages 449-462
    Purpose

    The purpose of this research was to measure the level of entrepreneurship and the effect of factors affecting it from the point of view of the students of Payam Noor University in Tehran province.

    Method

    The research method used is correlation and data analysis was done using descriptive and inferential statistics (F, T, exploratory factor analysis).

    Findings

    The output of the research, in order of emphasis on strengthening four variables including individual and personal abilities and qualifications of graduates, strengthening educational elements related to the development of entrepreneurship in the university, strengthening the conditions of government support, facilitation, support and encouragement) and finally intervention It has an effect on academic entrepreneurship in six environments.

    Conclusion

    The individual and personal capabilities and qualifications of the graduates, strengthening the educational elements related to the development of entrepreneurship in the university, strengthening the conditions of government support, facilitation, support and encouragement) have an effective intervention on university entrepreneurship.

    Keywords: Entrepreneurship, government support, individual capabilities, educational elements
  • Navab Kazemi*, Mandana Serajinizhad, Arghavan Jalalvand, Atena Torabian, Zahra Darvishi Bedagh Pages 463-470
    Purpose

    Spiritual vitality is also one of the most essential natural desires and psychological needs of humans and marital adjustment is considered as one of the most important influencing factors in married life. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of the solution-oriented approach on marital adjustment and spiritual vitality of couples in Tehran.

    Materials and Methods

    The research method was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group and a follow-up period. The statistical population included all the couples in Tehran in 2022 that had referred to counseling centers in Tehran due to marital in adjustment. Among them, 30 people were selected by available sampling method and were randomly divided into two experimental and control groups. And they responded to Chirian and Afroz's spiritual vitality questionnaire (2015) and Spanir's marital adjustment (1976). The experimental group participated in seven 90-minute sessions of the solution-oriented approach, but the group did not receive a training certificate. To analyze the data, repeated measurement analysis of variance was used with the help of SPSS version 24 software.

    Results

    The results showed that by controlling the effect of the pre-test in the variables of marital adjustment and spiritual vitality, there is a significant difference between the average of the post-test in the experimental group and the control group, and the results were stable during the follow-up period (p<0.001).

    Conclusion

    The results showed that the solution-oriented approach was effective in increasing marital adjustment and spiritual vitality of couples in Tehran.

    Keywords: Solution-oriented approach, Spiritual vitality, Marital adjustment
  • Soghra Molaee, Faraj Behzad*, Alireza Abdorrahimy Pages 489-497
    Purpose

    Short selling is one of the obstacles of Islamic economy, which is condemned by Islam and is included in major sins and is an example of violating the rights of others. In short selling, the balance in mutual rights is lost and serious damage is caused to the society.

    Materials and methods

    Selling less leads to distance from God's mercy and causes destruction and corruption in the society. Therefore, considering the importance of the subject, this research investigates the concept of underselling and its factors and consequences from the perspective of the Qur'an and hadiths with a descriptive-analytical approach.

    Findings

    The results show that underselling means putting less in the measure or weight and reducing the rights of others. Under-selling is formed under the influence of factors such as lack of faith in resurrection, greed, disbelief and lack of faith, impiety, imitation, lack of prayer, and consequences such as oppression, drought, social corruption, deprivation of goodness, deprivation of divine mercy, curse, Threats, hellfire, inclination to falsehood, deprivation of trust, economic corruption, descent of divine punishment, destruction, decline of social values follow.

    Conclusion

    These damages destroy religion and human life; And it turns the economy from a state of growth and prosperity to a sick economy and causes it to collapse.

    Keywords: Underselling, Factors, Consequences, Quran, Traditions
  • Ruhollah Mohammad Alinejad Omran* Pages 498-502
    Purpose

    In the Holy Qur'an and the traditions of the innocents (peace be upon them), it is mentioned about Masoud and the desolation of certain days and nights. Determinism in knowing auspicious or inauspicious days has destructive effects on human psyche and lifestyle. Considering the effects of mental pressures arising from this thought for the society, in this study, the application of the concept of Saad and Nahs in verses and narrations was investigated.

    Materials and methods

    This descriptive-analytical study was carried out from the examination of verses 16 of Surah Mubarakah, 19 of Qamar, 3 of Dukhan and 35 of Rahman in authentic Shia interpretations, especially the interpretation of Al-Mizan by Allameh Tabatabai, as well as referring to narrative sources and philosophical and theological texts.

    Findings

    There is a significant relationship between the concept of predestination and free will with mental health and lifestyle. Also, there is an inverse relationship between the correct meaning derived from the verses of the Qur'an and the traditions of the infallibles (peace be upon them) in the matter of Saudah and the correctness of days with despair and depression.

    Conclusion

    After examining the use of Saad and Nahs in verses and traditions, it can be said that being Saad and Nahs is not related to the era itself. Rather, two ways can be expressed for Masoud or the evilness of the times: First, it is a sign of actions and events that happened in a particular time and caused it to be blessed and unblessed. This means that on every day and night that disobedience to the divine orders is done, that day or night will be sad, and if obedience to the divine order is done, that day or night will be blessed and happy. Second, each person is happy or sad according to what happens to him on a particular day or night. This means that if divine punishment descends on him, he will be sad and if divine mercy descends on him, he will be happy. Therefore, some references to the happiness or sadness of the times have an educational aspect and are meant to make people pay attention and learn from past events.

    Keywords: Saad, Nahs, Narration, Tafa'l, Tatayor, Lifestyle
  • Farzane Angazi, Saeedeh Sadat Hosseini*, Mokhtar Arefi, Keyvan Kakaberai Pages 503-511
    Purpose

    As an unknown disease with a high epidemic rate, Covid-19 has drawn the attention of many medical researchers to the health category in the past few years. The present study was conducted with the aim of providing a structural model of anxiety disorders based on mental health and with the mediating role of coping strategies in pregnant women.

    Materials and Methods

    This study is a description of correlation and structural equations in terms of practical purpose and in terms of implementation method. In the field of research data collection, two library and field methods were used. In the field part, to collect the information required for the research, Spitzer et al.'s (2006) Generalized Anxiety Disorder (GAD-7), Goldberg's mental health (1972) and Lazarus and Folkman's (1988) coping strategies were used.

    Findings

    The results of the study showed that anxiety disorders are predicted based on mental health. Also, the results showed that coping strategies play a mediating role in the relationship between anxiety disorders and mental health.

    Conclusion

    Other results showed that there is a relationship between anxiety disorders or mental health with the mediating role of coping strategies in pregnant women.

    Keywords: anxiety disorders, mental health, coping strategies, pregnant women
  • Fatemeh Alaei, Qudsi Ahghar*, Leila Fathi Varnosafaderani Pages 512-520
    Purpose

    The present study was conducted with the aim of validating organizational health and its relationship with the quality of work life of first year secondary school teachers in Tehran.

    Materials and Methods

    the present research method according to the objective, fundamental-applied; according to the type of data, mixed (qualitative-quantitative) from the inductive type to the sequential exploratory method; According to the data collection method, in the quantitative part, it was descriptive-survey, and in the qualitative part, it was theme analysis with the theme network approach. The statistical population of the research was all the teachers of the first year of middle school in Tehran in 1401 according to the criteria of inclusion and exclusion in the research. Theoretical saturation was used to determine the sample size in the qualitative section and 20 people were selected. In the quantitative part, Cochran's formula was used and 300 people were selected as the sample size in a multi-stage method. Two methods were used to collect information. Documentary (library)

    method

    In this method, information was collected through reading books, publications, internet sources and databases, and after selecting the sources, preparation, scanning and translation of the desired texts were done, and the field method included semi-structured interviews and A researcher-made questionnaire and a standard questionnaire were used. In order to determine the validity of the questionnaire, face, content and construct validity were used, all of which were approved. In the quantitative part of the research, reliability was calculated through Cronbach's alpha coefficient and composite reliability. In the quantitative part, according to the research questions, descriptive and inferential statistical methods (Pearson correlation, structural equation modeling (confirmatory factor analysis), exploratory factor analysis and sample t-test) using SPSS-v21 software and Lisrel-v8 was used.

    Findings

    The results showed that organizational health is related to the quality of work life of teachers.

    Conclusion

    By creating and maintaining the organizational health of teachers, the quality of their work life is also improved. In fact, organizational health, in physical and mental dimensions, helps teachers to feel more pleasure and full satisfaction from being in the school environment.

    Keywords: Validation, Organizational Health, Quality of Life
  • Sahar Dehghani, AbdulHassan Farhangi *, MohammadAli Rahmani Pages 521-531
    Purpose

    The aim of this study was to compare the effectiveness of group training in modifying the parent-child interaction pattern and stress reduction program based on mindfulness of symptoms of hyperactivity and disobedience disorder, anxiety and quality of life in children with ADHD and attention deficit disorder. A confrontation has taken place.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental study in which the pre-test-post-test design was performed with the control group by baseline assessment after intervention and 3-month follow-up with the control group. A total of 36 elementary school male students were studying in 10 public boys' primary schools in District 3 of Tehran province in the academic year 1401-1400 and were randomly selected into the experimental group (mindfulness-based stress reduction program) n = 12 and control. (n = 12) were assigned. Due to the prevalence of Crohn's disease, participants completed the Demographic Questionnaire, the Disobedience Disorders Symptoms Questionnaire, the Aachenbach Behavior Inventory, and the Hyperactivity Inventory by submitting a link in three steps. Intervention sessions were conducted in person in accordance with health protocols. Hypotheses related to the effectiveness of the research intervention were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA) as well as LSD post hoc tests.

    Findings

    The results of the present study showed that the mean of the symptoms of disobedience disorder and hyperactivity symptoms in the pre-test stage was not significantly different between the three groups, which indicates the homogeneity of the two groups in the pre-test stage, but the difference between the two groups in the post-test stage. There was a significant difference between the test and the follow-up, which could indicate the effectiveness of the intervention on the mentioned variables and also the stability of the effectiveness in the follow-up stage.

    Conclusion

    Due to the effectiveness of stress reduction program based on mindfulness, this treatment should be prioritized.

    Keywords: Hyperactivity Disorder, Coping Disobedience Disorder, Mindfulness-Based Stress Reduction Program
  • Mahboubeh Derakhshandeh, Kamel Kamali *, Mansoreh Aligholi Pages 532-540
    Purpose

     The concept of marketing capabilities has changed in recent years. Due to the complexity of market competition, companies must be accountable for their social responsibilities in the face of export markets. A special look at this issue can lead to the development of a competitive advantage in the long run. The purpose of this study was to evaluate the impact of training-based marketing capabilities on the development of competitive advantage.

    Materials and Methods

     The statistical population of this research consists of all managers of food companies. Necessary data were collected by a questionnaire from 86 company managers who were selected by simple and easy non-probability sampling. To test the model, the least squares method and SAMARTPLS software were used.

    Findings

     The Findings show that the impact of environmental factors and marketing training capabilities on value creation is significant. Value creation has also had a positive effect on the development of competitive advantage.

    Conclusion

    The results showed that the effect of managers' experience has a positive effect on marketing training capabilities. Organizational agility has also had a positive effect on value creation.

    Keywords: Marketing, training, market capabilities, competitiveadvantage
  • Kaveh Hayak, Farhad Nejad Irani *, Jafar Beikzad, Seyyed Abdollah Hojjati Pages 552-571

    The present study is the result of a field study of the situation of cultural development in the western regions of the country with a focus on Kurdish society. The present study seeks to identify and design the desired pattern of cultural development in border areas while identifying the existing disadvantages and challenges of cultural development barriers. The research approach is qualitative and phenomenological. The data collection tool is semi-structured interviews and the statistical population is cultural management specialists and specialists of the Department of Culture and Islamic Guidance with more than 20 years of experience working in cultural affairs. And reached a theoretical saturation with 18 interviewers. The desired model of cultural development barriers with 20 themes were counted and in the next step to validate the desired model from the point of view of experts with a questionnaire was used quantitatively. The results of this questionnaire show is.

    Keywords: favorable model, cultural development, barriers to cultural development, border areas